Светот денес

Календарски ноќеска ќе му посакаме добредојде на летото
Светот денес

Календарски ноќеска ќе му посакаме добредојде на летото

Иако високите температури веќе го најавија, денес е официјалниот датум кој се смета за почеток на летото.

Како „Black Lives Matter“ стана глобален феномен
Светот денес

Како „Black Lives Matter“ стана глобален феномен

Џорџ Флојд не е првата особа со црна боја на кожа која е убиена во полициска операција од полицаец со бела кожа. И покрај ова, реакцијата е далеку поинтензивна овој пат, како во САД, така и во остатокот од светот.

Ослободен полицаецот обвинет за смртта на Флојд со 750.000 долари собрани онлајн
Светот денес

Ослободен полицаецот обвинет за смртта на Флојд со 750.000 долари собрани онлајн

Томас Лејн, еден од четворицата полицајци од Минеаполис, вклучени во смртта на афроамериканецот Џорџ Флојд, е ослободен од притвор, откако за него била платена кауција.