Последиците на целодневното гледање во екран врз здравјето

Вторник, 18 Август 2020 10:00

Излишно е да се каже, се повеќе и повеќе обврски модерните луѓе обавуваат користејќи интернет, со што го поминуваат најголемиот дел од денот пред телефонскиот или компјутерскиот екран. 

Екран

Како што одминува времето, влијанието на долгото седење пред екраните се рефлектира на нашата кожа. Прашавме професионални дерматолози, каква штета навистина прават? Видната, сина светлина што ја испуштаат екраните е главната причина за стареење на кожата и појава на темни дамки. Како и мобилните телефони, на кои гледаме исто толку често, компјутерските екрани исто така придонесуваат нашата кожа да биде изложена на штетни зраци светлина, како никогаш досега.

Што е всушност сина светлина?

Сината светлина е една од брановите должини на видливата светлина. Од друга страна, видливата светлина е една од компонентите на сончевата светлина, позната и како сончев или електромагнетски спектар, објаснуваат дерматолозите. Сончевиот спектар се состои од зраци со различни должини, од оние со кратка бранова должина, преку ултравиолетово и сè до видлива светлина, како и инфрацрвено зрачење. Видливата светлина се разложува во неколку бои на виножитото, од виолетова до сина и црвена боја.

Од каде доаѓа сината светлина?

Иако владата смета дека тоа доаѓа само од компјутерските екрани, всушност е факт дека допира до нас и преку вештачки извори на светлина, LED осветлување, ТВ-екрани, паметни телефони, таблети, лаптопи и др.

Какво влијание има врз кожата?

Негативните ефекти на УВА и УВБ зраците се познати во јавноста, но само неодамна беа спроведени истражувања за штетните ефекти на видливата сина светлина. Ефектот на сина светлина се чувствува во губењето колаген кој е под површината на кожата, како и модификација на природните масла кои се во најдлабокиот слој на кожата. Предвременото стареење на кожата, сувоста и хиперпигментацијата се дел од несаканите ефекти.

Како да се заштитиме од нејзиното влијание?

Покрај очигледната постапка што вклучува помалку време поминато пред екранот, се препорачуваат и креми за сончање базирани на минерали. Тие помагаат при филтрирање на видливата светлина. Внимателно погледнете во составот на кремите и проверете дали содржат цинк оксиди и титаниум диоксид.

Екрани

Цагери

Следен цагер

Цагери Четврток - 20:20 - Остави го нека пат