Бразилски уметник за шминка се инспирира од Дизни цртаните филмови

Четврток, 15 Октомври 2020 22:10

Не може да се негира дека магијата на цртаните филмови на Дизни сè уште е присутна на целата планета.

Нашите омилени цртани ликови, на филмското платно, но и во книгите, се неисцрпен извор на инспирација. Тие играа важна улога во воспитувањето на многу генерации. Тие нè научија да разликуваме добро од лошо и да ги цениме вистинските вредности во животот како што се семејството, пријателствата и слично. Хероите на Дизни нè натераа да веруваме дека на крајот секогаш победува доброто, дека постојат принцови од бајките и дека е можно да се живее среќно засекогаш. Среќни завршетоци и поразени негативци беа значењето на секоја авантура на Дизни. Многу девојки пораснаа верувајќи дека не треба да прифаќаат ништо помалку од животот отколку принц на бел коњ, додека момчињата сонуваа да станат храбри како витези и да се борат против сите змејови и опасности што им се закануваат на принцезите.

Иако пораснавме и сфативме дека сето тоа е само дел од убава фантазија, сепак имаме убави спомени од бајките на Дизни. Еден уметник отиде чекор подалеку. Овозможувајќи си да биде понесена од магијата, таа одлучи да стане дел од приказната на Дизни на индивидуален начин. Користејќи ја шминката како основна алатка за нејзината работа, таа го обои лицето со бои што се специфични за некои од јунаците на Дизни, верно нагласувајќи го детално нивниот карактер.

Нејзиното име е Лаис Кордиеро Роза, позната и како Лали или lallymakeup на Инстаграм. Млада шминкерка од Сао Паоло, Бразил која неодамна стана вистинска сензација на Инстаграм. Освен што постојано споделува многу детални идеи за шминка со нејзините следбеници, таа го прикажува светот на Дизни на нејзиното лице толку реално што е тешко да се поверува дека не станува збор за монтажа на фотографии.

На прашањето како дошла до идеја да го наслика лицето инспирирајќи се од Дизниевите херои, Лали едноставно одговорила „Сакам цртани филмови од Дизни и воопшто многу сакам да цртам. Едноставно направив комбинација од двете работи што најмногу ги сакам“.

Погледнете сами како изгледа таа комбинација во нашата галерија.

The Magic Carpet (Aladdin)

Maleficent (Sleeping Beauty)

Ursula (The Little Mermaid)

The Enchanted Rose (Beauty And The Beast)

Genie (Aladdin)

Yzma (The Emperor's New Groove)

Hades (Hercules)

Jasmine (Aladdin)

Moana (Moana)

Maui (Moana)

Simba (The Lion King)

Scar (The Lion King)

Cruella De Vil (The Hundred And One Dalmatians)

Mother Gothel (Tangled)

Prince John (Robin Hood)

Jack Skellington (The Nightmare Before Christmas)

Belle (Beauty And The Beast)

Belle And Beast (Beauty And The Beast)

Anna's Dress (Frozen)

Dr. Facilier (The Princess And The Frog)

Lumiere (Beauty And The Beast)

Jafar (Aladdin)

Megara (Hercules)

Hercules (Hercules)

Jasmine (Aladdin)

Anastasia (Anastasia)

Tiana (The Princess And The Frog)

Charlotte La Bouff (The Princess And The Frog)

Maleficent (Sleeping Beauty)

Gaston (Beauty And The Beast)

Evil Queen (Snow White And The Seven Dwarfs)

Lucifer (Cinderella)