Вкусот на летото - Лубеница

Четврток, 11 Јуни 2020 14:48
Лубеница

Добра е за кожата и косата

Витамините А и Ц се важни за здрава коса и кожа. Витаминот Ц е неопходен за организмот да создаде колаген, протеин што ја прави кожата еластична, а косата силна.

Витаминот А помага да се обноват клетките, и ако не добиете доволно од тоа, кожата станува сува и почнува да се првут.

Го подобрува видот

Поради високото ниво на антиоксиданти како што се бета-каротин, витамин Ц, лутеин и зеаксантин, консумирањето лубеница е исто така добро за здравјето на вашите очи. Овие оксиданти ќе ви ги заштитат очите од проблеми поврзани со возраста, како што се ноќно слепило, дегенерација на макуларите и глауком.

Аминокиселини

Лубеницата ги содржи аминокиселините аргинин и цитрулин. Тие се потребни за да се одржи здравјето на артериите и целиот кардиоваскуларен систем, а исто така да се подобри циркулацијата.

Цагери

Следен цагер

Цагери Четврток - 20:20 - Остави го нека пат