Кога сонцето ќе засјае во полн сјај и температурите ќе надминат 30°С, сите ние бараме пијалоци што ќе не оладат најдобро. Ако сте уморни од минерална вода, сокови и разни други пијалоци, пробајте нов летен коктел. Покрај одличниот вкус, коктелите што ги предлагаме се загарантирани да ве освежат и ќе ви помогнат полесно да ја преживеете топлината. Од суштинско значење е летните коктели да не бидат тешки, односно да не содржат голема количина алкохол во нив.
Поради високите температури, алкохолот често има многу лош ефект врз организмот, но во многу мали дози често е незаменлив, затоа што го подобрува вкусот и освежува. Коктелите не се само за возрасни, дури и најмладите можат да уживаат во нив, се разбира, ако се направени без алкохол. Оние кои мислат дека вистински коктел има барем неколку капки алкохол не се во право, затоа што безалкохолните, овошни коктели се подеднакво вкусни и освежувачки.
Голема предност во комбинирањето овошни коктели е тоа што различни природни сокови одат многу подобро заедно отколку различни алкохолни пијалоци, така што резултатот е загарантирано добар. Ако додадете сладолед кај овошните коктели, добивате и летен коктел-десерт што децата сигурно ќе го обожаваат. Ако, од друга страна, сакате да им послужите зеленчук во чаша, пробајте коктели со сок од домати.
Мojito
Омилен пијалок на повеќето локални девојки и веројатно еден од најпознатите коктели. Комбинацијата на Bacardi, „Havana“ рум, нане, зелен лимон, сода, шеќер и обична вода е создадена во Куба помеѓу првата и втората декада на 20 век, а сегашниот рецепт е направен во 1946 година во најпознатиот коктел бар во Хавана „La Bodeguita del Medio“. Популарноста на овој совршен освежувачки летен коктел придонесе и Ернест Хемингвеј, кој го пиеше во значителни количини.
Ставете лажичка кафеав шеќер на дното на чашата, а потоа ставете кршен мраз и лисја од нане, а потоа посипете со рум, сок од зелен лимон и на крај минерална вода. Украсете ја чашата со резанки зелен лимон. Неоправдано, овој коктел кај нас, ја носи етикетата „женски пијалок“ затоа што е лесен и освежувачки, а домашните сексисти сакале да им лепат вакви епитети на жените. Точно е дека коктелот е совршено сладок и освежувачки летен пијалок што лади, освежува и неодоливо потсетува на тропските предели. Затоа е толку популарен кај нас, затоа што, без оглед колку останаа без пристап до море, ние сепак припаѓаме на медитеранските нации.
Cuba Libre
Одиме директно на Куба преку едноставниот и сладок вкус на коктелот Cuba Libre. Наполнете чаша со коцки мраз, истурете рум над неа, а потоа сок од зелен лимон и на крај прелијте со Coca-Cola. И вашиот коктел е подготвен да ви пружи беспрекорно друштво додека создавате неповторливи моменти. Едноставно, зар не? Cuba Libre е познат меѓу нашите коктел – љубители. Постојат повеќе верзии за настанокот на овој коктел. Една од нив тврди дека коктелот настанал во Хавана околу 1901 година. Подоцна, кубанските патриоти во Шпанско-американската војна го популаризирале овој микс на рум и кола.
Long Island
Овој коктел потекнува од времето на прохибиција кога алкохолот беше забранет во Соединетите држави. Намерата беше да се направи да изгледа како ладен чај, а да има многу алкохол. За подготовка потребно е да истурите вотка, рум, џин, текила и Triple sec во шејкер, додадете мраз и промешајте. Истурете во висока чаша и наполнете ја со Cola до врвот. Сервирајте со парче лимон. портокали и сламки. Може да го сервирате и со мраз.
Покрај класичните украси во форма на овошни парчиња и мали чадори заглавени во нив, можете да послужите и коктели на други начини. Не мора слепо да го следите правилото на одредена чаша за одреден коктел. Послужете ја Маргаритата во рамно, длабоко стакло наместо поплитка. Прободете парче овошје со стапче и ставете го во пијалок. Наместо сол околу работ на стаклото, користете чоколадо или шарени трошки кои се користат за украсување колачи. Направете овошни стапчиња и ставете ги хоризонтално на чашата за сладок залак пред да голтате. Доколку правите коктел со кафе или чај, ванила или цимет се одличен избор, но и вкусна декорација за вашиот пијалок. Заменете ги обичните коцки мраз со овошни. Исечете различни овошја на мали парчиња, наредете ги во калап за мраз и истурете вода над нив. Малите овошја како боровинки, брусница и рибизли, но и парчиња киви, изгледаат одлично во чаша освежителен пијалок! Одете чекор подалеку и наместо коктел во чаша, замрзнете го пијалокот. Ако сакате да пробате нешто ново, можеби појако или послатко, повеќе егзотично и невообичаено, не пропуштајте ја страницата Drinks Mixer. Исто како што Vogue е модната библиотека, исто така ова е Библијата за пијалоци, Миксер за сите бармени. Ќе пронајдете сè, од основната опрема и состојки што мора да ги имате за рецепти за коктел од најнеобичните вкусови. Кога добро ќе проучите сè, време е да го затресете совршениот коктел и да кажете Cheers на летото, сонцето и морето!