Приказна
Сигурни сме дека сте барале многу пати рецепт за крем десерт, кој брзо се подготвува и ги задоволува сите ваши слатки потреби. Еден таков кремаст, но сепак освежувачки десерт е панакота. Овој десерт е класика на италијанската кујна, поточно во регионот Пиедмонт, и буквално значи „варен крем“.
Panna cotta е лесно да се подготви затоа што е варен крем сосема сличен на пудингот, а она што го прави вистинско задоволство за непцето се различните преливи. Овој десерт можете да го комбинирате со свежо овошје, компот или напивки од диви бобинки, малини, боровинки и слично овошје.
За да го подготвите овој десерт, ќе ви требаат само неколку состојки: слатка павлака, млеко, шеќер, ванила и желатин. Токму желатинот му дава одредена цврстина, додека ванилата му ја дава својата карактеристична арома. Можете исто така да го збогатите кремот со чоколадо и со тоа да добиете комплетно нова димензија на панакотата.
Наш омилен е комбинацијата на панакота со шумско овошје, како рецепт што го споделуваме подолу:
Потребни состојки:
- 500мл слатка павлака
- 2мл екстракт од ванила
- 1 кесичка бел желатин
- 150гр шеќер во прав
- 100 мл вода
- 200гр малини (свежи или замрзнати)
Начин на подготовка:
- Желатинот го потопуваме во малку ладна вода да набабри. – Се става слатката павлака и шеќерот во сад за варење и се загрева на тивко до пред вриење (не смее да зоврие)
- Се додава ванилата и се меша со жица за матење.
- На благ оган, оставаме павлаката полека да зоврие, па вариме уште 15мин. Потоа го тргаме лонецот од оганот. Во павлаката го додаваме растопениот желатин и мешаме се додека не се растопи рамномерно.
- Смесата се истура во плиток сад исплакнет со вода или во мали калапчиња за пудинг или суфле.
Прелив:
Јагодите или малините се варат малку со шеќерот и малку се гмечат. На благ оган, во 100мл. вода , со постојано мешање растопуваме 100г. Шеќер во прав, се додека не добиеме сируп од шеќер. Кога ќе зоврие, вариме 1 мин. па додаваме малини кои ги грееме со постојано мешање.
Разбудете ја креативноста, и на здравје!