Најдобрата храна за здравјето на белите дробови во време на пандемија

Понеделник, 13 Јули 2020 22:00

Во време кога загадувањето на воздухот е зголемено, вклучително и изложеност на чад од цигари,  одржувањето на здрави бели дробови е неопходно.

Истражувањата покажуваат дека денешниот животен стил во кој сите пробуваме да се храниме здраво со некој режим на исхрана богата со хранливи материи, можат да помогнат во одржувањето на белите дробови.

Важно е да запомниме дека без разлика колку сме здрави и ментално и физички активни, ризиците растат со возраста, поради природното слабеење на имунолошкиот систем, особено во време кога владее глобална пандемија на вирус. Во групите со поголем ризик се луѓе со проблеми на срце, црн дроб и пушачи. Подготвивме мноштво информации и совети што ќе ви помогнат да испланирате и уживате во примена на здрави намирници во исхраната.

Куркума

Куркума

Куркумата често се користи за промовирање на целокупното здравје заради неговите моќни антиоксиданти и антии-нфламаторни ефекти. Куркуминот, главната активна компонента во куркумата, може да биде особено корисен за поддршка на функцијата на белите дробови.

Всушност, високиот внес на куркумин кај пушачите бил поврзан со 9,2% поголема функција на белите дробови, споредено со пушачи кои не консумирале куркумин.

Тиква

Тиква

Тиквата содржи различни растителни соединенија кои ја подобруваат функционалноста на белите дробови. Тие се особено богати со каротеноиди, вклучувајќи бета-каротин, лутеин и зеаксантин - сите имаат моќни антиоксиданти и анти-инфламаторни својства.

Студиите покажуваат дека постоењето повисоки нивоа на каротеноиди во крвта е поврзано со подобра функција на белите дробови и кај постарите и кај помладите популации особено кај луѓето кои пушат.

Пиперки

Пиперки

Пиперките се едни од најбогатите извори на витамин Ц. Делува како моќен антиоксиданс во вашето тело кој е особено важно за оние кои пушат и е препорачливо да консумираат дополнителни 35мг витамин Ц на ден.

Конзумирање на само една црвена пиперка испорачува 150% од препорачаниот внес за витамин Ц.

Домати

Домати

Домати и производи од домати се меѓу најбогатите извори на исхрана на ликопен, каротеноиден антиоксидант кој е поврзан со подобрување на здравјето на белите дробови.

Конзумирањето на производи од домати се покажа дека го намалува воспалението на дишните патишта кај луѓе со астма и ја подобрува функцијата на белите дробови кај луѓето со ХОББ. Исто така, внесот на домати е поврзан со побавен пад на функцијата на белите дробови кај поранешните пушачи.

Јаболка

Јаболка

Конзумирање на јаболка го намалува ризикот од астма и рак на белите дробови кое се должи на високата концентрација на антиоксиданти во јаболка, вклучително и флавоноиди и витамин Ц.

Покрај тоа, конзумирање на пет или повеќе јаболка неделно е поврзано со поголема функција на белите дробови и намален ризик од развој на ХОББ

Боровинки

Боровника

Боровинките содржат голем број хранливи материи како што се антоцијанини, малвидин, цијанидин, пеонидин, делфинидин и петунидин кои придонесуваат до заштита и зачувување на функцијата на белите дробови.

Антоцијаните се моќни пигменти кои го штитат ткивото на белите дробови од оксидативно оштетување.

Цвекло

Цвекло

Цвеклото е богато со нитрати кои помагаат во намалувањето на крвниот притисок и внесот на кислород во крвните садови. Покрај тоа, репкастите зеленчуци се преполни со калиум, магнезиум, витамин Ц и антиоксиданти кои се од суштинско значење за здравјето на белите дробови.

Цагери

Следен цагер

Цагери Четврток - 23:23 - Се опива за тебе