Имате проблеми со спиењето - можеби не внесувате доволно магнезиум

Петок, 12 Јуни 2020 08:00
Несоница

Дали несоницата стана ваша реалност?

Ако некогаш сте искусиле проблем во форма на недостаток на сон, знаете колку може да биде сериозен. Проблеми при заспивање, уште потешко задржување на сонот во континуитет и општата тешкотија да го опуштите мозокот да одмара не се занемарливи проблеми. Можеби веќе сте користеле некои растителни препарати кои ветувале ефикасност, но дали некогаш сте размислиле за можноста дека проблемот е недостаток на магнезиум? Овој минерал игра важна улога во многу телесни функции. Тој е одговорен за оптимално функционирање на метаболизмот, регулирање на шеќерот во крвта, здравјето на коските и, меѓу другото, придонесува за функцијата на нервите и мускулите. И, секако, игра клучна улога кога станува збор за спиење.

Дали магнезиумот навистина може да го подобри квалитетот на вашиот сон?

Според најновите истражувања, докажано е дека може. Како прво, неговата улога е да ви овозможи да земате протеини и да ги претворите во хемикалии кои ви помагаат да се чувствувате поспано. Магнезиумот исто така помага да се смири нервниот систем, поттикнувајќи ја неговата ефикасност. Покрај тоа, ги релаксира мускулите и нервите, што во голема мера придонесува за квалитетот на спиењето. Магнезиумот е исто така одговорен за одржување на нивото на невротрансмитерите кои се одговорни за „исклучување“ на будност.

Кои се другите придобивки од магнезиумот?

Магнезиумот го зголемува нивото на допамин во организмот, кој е одговорен за вашето добро расположение. Исто така, ако страдате од чести мигрени, магнезиумот може многу да ги ублажи. Особено се препорачува за жени кои страдаат од симптоми предизвикани од ПМС.

Како доаѓа до намалено количество магнезиум во телото?

Магнезиумот најмногу се зема во организмот преку исхраната. Луѓето чија исхрана не е балансирана, многу веројатно ќе имаат недостаток на магнезиум. Одредени заболувања на цревниот тракт и честа употреба на лаксативи може да доведат до губење на магнезиум.

Цагери

Следен цагер

Цагери Четврток - 23:23 - Се опива за тебе