Пуштете ги децата да одат боси

Четврток, 11 Јуни 2020 10:02
Боси нозе

Повеќето деца го сакаат летото, пред се затоа што им се отвора можоста да играат и трчаат боси.

Во повеќето случаи, децата не сакаат да им се стапалата заробени во чевли бидејќи тоа ги спречува да бидат слободни. За време на пандемијата на вируси Корона и целодневниот престој дома, детските чевли стануваат скоро целосно заборавени.

Неодамна, една студија покажа дека возрасните кои често одат боси по тврди површини, имаат тенденција да ги искриват своите стапала. Сепак, дали ова правило важи и за децата? Што е со нивните стапала? Баравме стручни одговори.

Дали децата треба боси да шетаат по дома?

Кога станува збор за деца, се препорачува да шетаат низ куќата боса, особено на тепих, со цел да се подобри циркулацијата во нозете и да се влијае на развојот на здрави мускули и коски на стапалото на детето, тврдат педијатрите. Голи нозе можат да му помогнат на детето да стекне чувство за подобра рамнотежа, чувствителност, јачина и целокупна координација, што е неопходно за правилно одење.

Дали е убаво децата да бидат боси и надвор од домот?

Исто така, во овој случај, се препорачува децата да бидат боси што е можно почесто. Се разбира, во текот на летните денови, потребно е децата да бидат облечени на бетони и други површини кои се многу топли на сонце, но дефинитивно е препорачливо да се боси на трева, песок и земја. Не се препорачува децата да шетаат боси на јавни површини како што се базени, бидејќи таквото опкружување е многу лизгаво и подложно на развој на бактерии.

Постојат видеоснимки што го преплавија интернетот од деца во некои градинки во Европа кои играат така што боси поминуваат низ кади наполнети со различни состојки, течности и текстури (лисја, сапуница, вода, песок, камења). Ваквите игри може да го поттикнат развојот на емоциите кај децата, развојот на сетилата, да ја зајакнат способноста за чувство и да помогнат ако детето има рамни табани. Им создаваат подобра способност за запазување, помагаат со рамнотежата и детскиот развој.

Цагери

Следен цагер

Цагери Петок - 00:00 - Ќе ти се пушта