8 техники како со масажа да ја надминете главоболката

Петок, 23 Октомври 2020 20:05

Доколку сакате да избегнете употреба на лекови против болка што е можно повеќе, а сепак се соочувате со силна главоболка и не знаете како да си помогнете на самите себе, можеби овие лесни техники на масирање ќе ви помогнат токму тогаш кога ви е најпотребно:

Техники масажа
 • Ставете ги показалците покрај ноздрите.
 • Притиснете ги овие точки и истегнете ги едни од други. Ова ќе помогне да се отворат ноздрите.
 • Точките масирајте ги кружно во насока на стрелките на часовникот.
 • Правете го ова 2 до 3 минути.
Техники на масажа
 • Ставете ги прстите на рамената близу вратот.
 • Направете притисок надолу со прстите.
 • Можете да ја масирате оваа точка или само да ги држете прстите во интервали од 4-5 секунди.
Техники на масажа
 • Легнете на тврд под.
 • Свиткајте ги колената и ставете ги стапалата на земјата.
 • Ставете тениско топче под вратот и држете го во дланките.
 • Оставете ја тежината на сопственото тело да врши притисок и движете го телото напред и назад.
 • Правете ја оваа масажа неколку минути.
Техники на масажа
 • Туркајте ја меката област под брадата со зглобот на десниот показалец.
 • Започнете од почетокот на брадата и продолжете по вилицата, сè до увото.
 • Притиснете и задржете од 8 секунди до една минута.
 • Откако десната страна е завршена, префрлете се на лево.
Техники на масажа
 • Ставете ги палците на образите, поблизу до ушите.
 • Користете ги врвовите на прстите за да направите нежен притисок врз слепоочниците.
 • Осигурете се дека притисокот останува силен додека се движите кружно и ја достигнувате линијата на косата каде што ќе се сретнат двете раце.
 • Со оваа масажа ќе го масирате целото чело и скалпот.
Техники на масажа
 • Ставете го показалецот под веѓата и над окото.
 • Притиснете ја оваа точка за да ја ослободите главоболката.
 • Можете исто така да ја стиснете оваа точка и со два прста.
Техники на масажа
 • Првиот чекор е да направите тупаници и да ги поставите зглобовите на челото.
 • Притиснете и поминете преку челото - почнувајќи од средината до крајот.
 • Повторете 30 пати.
Техники на масажа
 • Направете тупаници и ставете ги на челото.
 • Ставете ги палците на слепоочниците.
 • Притиснете ги овие 2 точки со палецот 30 пати.
 • Следно, повлечете назад кон линијата на косата 30 пати.