Освен заштитната функција маската е попријатна ако е модерна

Недела, 30 Август 2020 21:00

Хируршките маски за лице и натаму предизвикуваат забуна кај луѓето на улиците, иако се појавија веднаш откако вирусот беше дијагностициран во Азија. Имаше брз недостиг на „класични“ маски, што им даде можност на модните куќи и на другите претприемачи да растат на пазарот. Иако на прв поглед се чини дека модните писти и славните лица почнаа да ги носат само заради трендот и да се заштитат, на овој начин тие испраќаат важна порака дека сите треба да се грижиме за сопственото здравје. Иако тие целосно не штитат од вирусот, секако ја намалуваат можноста од инфекција преку носот и устата, но исто така спречуваат допирање на лицето, кое исто така не се препорачува. Веќе можеме со сигурност да кажеме дека маските ќе ја одбележат 2020 година, па за кратко време беа презентирани разни принтови на маски, и постојано се дизајнираат нови. 

Како правилно се користат заштитните маски за лице?

Ако користите маска, важно е да ја носите правилно, според следниве упатства:

  • Пред да ја нанесете маската на лицето, измијте ги рацете со сапун и топла вода или производ базиран на алкохол.
  • Покријте го носот и устата со маска, и проверете дали нема празен простор помеѓу лицето и маската.
  • Избегнувајте допирање на маската со рацете додека е на лицето. Ако треба да ја прилагодите, претходно измијте ги рацете со сапун и вода.
  • Заменете ја маската што ја носите со нова веднаш штом ќе се навлажни. Никогаш не користете една маска двапати.
  • При отстранување на маската, важно е да не ја допирате однапред, веднаш да ја фрлате во затворена конзерва за ѓубре и да ги измиете рацете со вода и сапун или средство на база на алкохол. 

Освен заштитени, бидете и модерни. Можете дури и сами да си ја креирате и изработите својата маска која ќе ви биде верна придружничка и заштитничка. Ние ви даваме неколку идеи за креативни маски. 

Маска КоронаМаска КоронаМаска КоронаМаска КоронаМаска КоронаМаска КоронаМаска КоронаМаска КоронаМаска КоронаМаска КоронаМаска Корона