Институтот за боја на Pantone ги објави топ 10 боите за есен 2020

Понеделник, 28 Септември 2020 10:00

Пред модните писти дури и да добијат шанса да зборуваат, Институтот за бои - Пантон ги идентификуваше најдобрите 10 бои што ќе ги гледаме низ целата модна писта, улиците и Инстаграм профилите за време на модната недела во Њујорк за есен 2020 година.

За есента 2020 година, Пантон го прифаќа пристапот „помалку е повеќе“, според Леатрис Ајземан, извршен директор на Институтот за бои „Пантон“.

Боите за есен 2020 ја поттикнуваат нашата постојана желба за уникатно самоизразување преку креативни и невообичаени визуелни изјави што се оддвојуваат од секојдневието. Еве дел од нив:

Оваа сјајна портокало вреска „есен“ и е совршена нијанса за комбинирање со кое било неутрално парче облека што седи осамено во вашиот плакар. 

Бојата именувана како Самба „воведува оптимистичка енергија“. Оваа нијанса е дефиниција за додавање на топло и енергично чувство на секоја облека.

Сината дефинитивно не е боја на тагата - Пантон објаснува дека класичната сина боја „наликува на огромното и бесконечно вечерно небо“ и дека треба да ѝ пријдете на оваа боја со желбата да зачекорите во новиот свет на можности!

Не е Милениумска Розова, но оваа мрачна нијанса можеби навистина е подобра, повозрасна верзија. Ако сакате да додадете нијанса на боја, но сепак да ги одржувате работите едноставни и суптилни – Розе Тен ќе биде вашиот фаворит за престојната есен.

Пантон споделува дека ова „е безвременско сиво што е сигурно, цврсто и вечно“, едноставно не можете да промашите со оваа комбинација на бои.

Маслинестата може технички да биде зелена нијанса, но многу лесно може да смета и како неутрална боја. Станува збор за силен основен тон и веднаш може да донесе елемент на моќ во секој изглед.

Кипарис

Меѓу главните трендови на новата сезона може да се вброи и кипарис боја - длабока ладна зелена нијанса, мистериозна и примамлива во исто време.