Како без употреба на шминка еден месец?

Петок, 12 Јуни 2020 09:51
Шминка

Без шминка еден месец - какво влијание има тоа врз вашата кожа? Повеќето членови на поубавиот пол се убедени дека изгледаат совршено само ако имаат шминка.

Иако со помош на шминка можеме да скриеме мали несовршености и да ги потенцираме убавите делови на нашето лице, всушност шминката не дозволува да се истакне нашата природна убавина во целост. Доколку се користи во умерени количини, шминката навистина може да го комплетира вашиот изглед, но носењето секојдневно и долго време доведува до бројни проблеми со кожата - затоа што нема можност да дише.

Во време кога ви се препорачува социјална оддалеченост за општа безбедност и здравје, веројатно не се обидувате да го поминувате цело време во својот дом со шминка на лицето. Дури и ако сте должни да работите од дома, ако не мора да одговорите на видео повици, носењето шминка е навистина излишно, нели? Во теорија, на вашата кожа повремено и треба темелен прекин од козметиката што ја користите за да се разубавите кога одите на работа и обично излегувате низ град. Речиси и да нема подобар начин да се активира од оваа несреќна состојба во која се наоѓаме и ја нарекуваме пандемија „Ковид-19“.

Истраживме што велат експертите од областа на нега на лице и тело и ги споделуваме нивните искуства со вас. Поминавте во просек еден месец без шминка - како се однесува вашата кожа?

Честата употреба на шминка, особено пудра и руменила, го зголемува производството на маслото. Тоа е, во случаи кога престанувате да ја ставате шминката, производството на маснотии се намалува, а со тоа и затнувањето на порите и појавата на мозолчиња. Сепак, на вашата кожа и треба одредено време да се навикне на вашата нова дневна рутина без шминка.

Иако веќе не носите шминка, вашата кожа бара од вас темелно да ја исчистите и хидрирате за време на овој период на прилагодување. Иако кожата ќе произведува повеќе маснотии некое време, што може да ви предизвика проблеми ако не внимавате на тоа. За да бидете сигурни дека и давате на вашата кожа најдобра можна грижа, можете да користите салицилна киселина, која се бори против акните и другите несовршености на лицето многу ефикасно. Со користење на истите, вашата кожа ќе биде почиста.

Нема да ви се допадне фактот дека различни бактерии се задржуваат на четките за шминка и на самата палета на бои, но тоа навистина е така. Затоа, не носењето шминка, води до фактот дека вашата кожа повеќе не е изложена на разни видови бактерии кои можат да ја загрозат нејзината убавина. Исто така е важно кога повторно ќе ставите шминка, да се грижите за чистотата на вашата палета за шминка. Се препорачува шминкањето да се чува подалеку од бањата, бидејќи влажната околина особено го поттикнува производството на бактерии.