Масовни отпуштања со новите мерки: 15.000 откази во туристичко-угостителската дејност

Среда, 07 Април 2021 20:00

Од вчера во 20 часот кога настапи полицискиот час престанаа со работа и угостителските објекти и тоа во период од две недели. Тие ќе можат да работат на пултови и да служат храна за носење.

Најголем дел од угостителите денеска ги одјавија работниците. Велат во овој момент се е неизвесно, не знаат дали забраната за работа ќе важи само две недели или повеќе. Немаат финансиска сила да исплаќаат плата во услови кога не работат, а ни владината помош од петтиот пакет за февруари се уште не им е исплатена.

Угостителите велат дека тие се најголемите губитници за време на оваа една година. Поддршка добиваат со прекини. И веќе не бараат таков тип на помош. Бараат Владата да им овозможи исти услови како во другите земји кои исто така го затворија овој сектор.

Угостителство

Најчитани

Соновник

Најчест сон за вчера беше: Мртовец

Цагери

Следен цагер

Цагери Среда - 15:15 - Чека да направиш прв чекор