Здравје во чаша вино

Петок, 11 Декември 2020 21:05
Вино

Вино како афродизијак

Виното како афродизијак - веројатно сте го слушнале тоа порано. Покрај тоа што ве релаксира брзо, црвеното вино содржи ресвератрол, антиоксиданс кој помага да се забрза протокот на крв и да се подобри циркулацијата пред и за време на сексуалниот однос.

Алкохолот во мали количини ќе го зголеми вашето либидо. Тоа е затоа што етанолот стимулира примитивен дел од мозокот наречен хипоталамус. Овој дел од вашиот мозок ги регулира основните човечки функции, вклучително и телесната температура, гладот, нивото на хормоните, однесувањето на родителите и, се разбира, либидото.

Кога станува збор за виното како афродизијак, умереноста е клучот: треба само малку вино за да ги почувствувате овие ефекти.

Вино

Во 2009 година, италијанска истражувачка група објави студија која покажа корелација помеѓу пиење вино - особено црвено вино - и зголемен сексуален апетит кај жените.

Секое здраво лице може да ужива во позитивните ефекти на умерено количество вино. Но, постојат групи лица за кои виното во никој случај не се препорачува. Оваа група првенствено вклучува деца. Алкохолот е отров за деца, нивните мозочни клетки реагираат многу почувствителни на алкохол отколку кај возрасните. Алкохолот кај деца го напаѓа ензимскиот систем и енергетскиот метаболизам, црниот дроб на детето не е толку развиен за да може да се разложи алкохолот. Алкохолот не треба да се пие кај бремените жени, луѓе со стомачни и дуоденални улкуси; црвено вино не треба да го консумираат луѓе кои страдаат од хемороиди; при хипертироидизам алкохолот треба да се избегнува, како кај гихт. Кај луѓе кои имаат проблеми со воспаление на панкреасот или воспаление на црниот дроб, виното е целосно забрането.