Менијата се збогатени со уште еден нов коктел. Станува збор за Crème Brûlée десерт коктел кој е направен од светски богат ликер од бела чоколада и ирски крем, измешани со ликер од лешник и вотка од ванила. Се користи шлаг аквафаба и турбинадо шеќер за да се направи слој од карамелизиран крцкав шеќер и да се добие ”crème brûlée” ефектот.
Состојки кои се потребни за да го направите овој коктел за две сервирања:
• 6 лажици аквафаба, (конзервирана течност од леблебии), поделени
• 2 лажици гранулиран шеќер
• 1 чаша мраз (140g), плус 1 коцка мраз
• 1 мл ирски крем (30g), како што се Baileys
• 3 мл вотка од ванила (90мл)
• 1 мл ликер од лешник (30мл), како Frangelico
• 1 литарски ликер од бело чоколадо (30мл)
• ½ лажичка екстракт од ванила
• 2 лажички турбинадо шеќер, поделени
Начин на подготовка:
- Во еден сад од средна големина, сипете 3 супени лажици аквафаба течност и матете со миксер со средна брзина се додека не стане убаво изматена. Додадете 1 лажица гранулиран шеќер и матете со миксер се додека смесата не стане сјајна и не добие цврсти врвови.
- Додадете 1 коцка мраз и останатите 3 супени лажици аквафаба во голем шејкер за коктели. Убаво и енергично тресете го шејкерот се додека не слушнете дека коцката мраз е стопена и додека не добиете пенеста смеса.
- Потоа додадете го ирскиот крем, вотка од ванила, ликер од бело чоколадо, ликер од лешник, екстракт од ванила. Тресете го шејкерот енергично 30 секунди.
- Сипете ¾ од коктелот во 2 чаши за мартини.
- Со нежни движења нанесете го аквафаба шлагот одозгора на коктелите и измазнете ја површината со врвот на лажицата.
- Секој коктел посипете го со турбинадо шеќер. Користете кулинарски факел за да го намалите шеќерот додека не се стопи и карамелизира, а воедно и да го добиете оргиналниот вкус на crème brûlée коктелот.
Уживајте во ова слатко задоволство!