Мексиканска кујна: Кесадиљас спремни за 15 минути

Сабота, 21 Ноември 2020 10:00

Појадокот е идеално време да уживате во вкусна и крцкава кесадиља наутро. Воздушести јајца во крцкава тортиља, исполнети со какви било варијации на вашите омилени состојки за појадок - колбаси, сланина, шунка, сирење, маслинки, печурки, пиперки, домати, свежи билки, итн.

Појадок

Потребни состојки:

Појадок

Кесадиљите се еден едноставен и лесен мексикански специјалитет што во Мексико најчесто се готви со тортиљи направени од пченично брашно, но затоа што низ нашите маркети само се достапни пченични тортиљи, ние ќе ги готвиме со нив.

Можете да корисите големи јајца за овој рецепт, во зависност од количината која сакате да ја добиете.

Се разбира, можете да додадете секакви додатоци што ги сакате во комбинација со вашите јајца: шунка, сланина, колбаси, печурки, домати, печени црвени пиперки, спанаќ, какви било сорти на сирење, кашкавал и многу повеќе. Опциите се бесконечни. Ова е совршен појадок за подготовка кога сакате да ги искористите преостанатите состојки во вашиот фрижидер.

Начин на подготовка:

Појадок
  • Се топи 1/2 лажица путер во нелеплива тава на среден оган.
  • Изматете 1 јајце истовремено во сад, додавајќи малку сол и мелен црн пипер по вкус.
  • Ставете една тортиља во тавата, посипете малку рендан кашкавал рамномерно над површината, осигурувајќи се дека создавате граница околу работ на тортиљата. Ова ќе помогне да се заштити јајцето и да остане на место. Намалете ја топлината на тивко.
  • Полека истурете го јајцето врз кашкавалот, внимателно раширете го со помош на лажица, вилушка или шпатула над површината на тортиљата, обидувајќи се да не се истури јајцето преку работ.
  • Покријте ја тавата и оставете додека јајцето не изгледа 80% готово. Покривањето на тавата ќе ја зароби топлината внатре и ќе помогне да се готви јајцето и одозгора.
  • Додадете ваш избор на додатоци: шунка, сланина, колбас, домати, пиперки, спанаќ, свежи билки итн.
  • Најбитно во целата припрема е да се свитка кесадиљата на половина кога јајцата уште не се целосно готови, инаку ќе бидат суви. Свиткајте ја кесадиљата на половина, зголемете ја топлината и оставете уште 1-2 мин.
  • Избришете ја тавата после секоја кесадиља.
Појадок

Сервирање:

Послужете ги кесадиљите топли. Ако правите поголема количина кесадиљи, загрејте ја рерната на 200 степени и чувајте ги готовите кесадиљи во рерна додека не ги зготвите сите и не сте подготвени да ги сервирате.

Можете да ги послужите со салса сос, парчиња авокадо или гвакамоле, павлака, свеж сок од лимета и повеќе свежи билки, итн.

Кесадиљите е најдобро да се служат веднаш, но може да се загреат и во микробранова печка или тава.

Ако сакате да го подобрите вашиот оброк, можете да додадете пилешко месо или нешто слично. Изборот е ваш. Кога ќе бидат подготвени, пресечете ги тортиљите на парчиња во посакуваната големина и уживајте во вкусното јадење.

Појадок

Добар апетит и забавно готвење!