Готов за 5 минути: Како да подготвите домашен мајонез, без штетни состојки

Сабота, 19 Декември 2020 10:00

Без него тешко е да се замисли појадок или празнична трпеза.

Домашниот мајонез успешно ќе го замени оној од полицата во продавницата - не само што е повкусен, туку е и без конзерванси и вештачки материи. Како сами да направите мајонез?

Ова е еден од оние рецепти кои им успеваат на сите од првиот пат.

Домашен мајонез

Cостојки:

  • 2 жолчки
  • 200 мл сончогледово масло
  • половина лажичка сол
  • лажичка сок од лимон (или вински оцет)
  • 1/3 лажица шеќер
  • 2 лажици лут сенф
  • бибер по вкус

За да може домашниот мајонез добро да се измати, сите состојки треба да бидат на собна температура, а јајцата да бидат колку што е можно посвежи.

Во блендер ставете жолчки од јајца, сол, сенф и сок од лимон - и измешајте сè добро постепено зголемувајќи ја брзината. Додадете малку масло на смесата. Додека мешате, смесата треба малку да се згусне. Мешајте додека мајонезот не го „апсорбира“ целото масло и добие хомогена, кремаста конзистентност. Или подолго - ако сакате да биде погуст. Готов е кога ќе го свртите садот наопаку и ништо нема да се истури.

Ставете го готовиот мајонез во тегла или сад и ставете го во фрижидер. Не заборавајте да го јадете прилично брзо, бидејќи домашниот мајонез без конзерванси се расипува побрзо од оној од продавницата.

Добар апетит!