Есен на трпезата: Посна крем супа од тиква и зеленчук

Вторник, 27 Октомври 2020 21:50
Супа тиква

Времетраење:

  • Подготовка: 10 минути
  • Готвење: 40 минути

Состојки за 2 порции:

  • 300гр тиква
  • 5 излупени моркови
  • 1 зеленчукова коцка за супа
  • Сол
  • Црн пипер

Начин на подготовка:

  1. Исечете ја тиквата на коцки и ставете ја во рерна да се пече.
  2. Сварете ги морковите, откако ќе се испече тиквата, изблендирајте ја со морковите и супата од зеленчук користејќи блендер. Додавајте од супата по потреба врз основа на тоа колку сакате чорбата да биде густа.
  3. Откако ќе се хомогенизираат морковите и тиквата, додадете сол и бибер по вкус. Послужете со топол испечен леб.

Совети за совршена чорба од тиква:

  • Можете да додадете и ѓумбир по желба, доколку сакате малку пикантен вкус. За да го направите тоа, само измешајте ѓумбир во прав со малку вода и додадете го во чорбата. Ако сакате да користите свеж ѓумбир, изрендајте го и додајте го во чорбата додека готвите;
  • Сервирајте ја порцијата и изрендајте чедар сирење по желба;
  • Чорбата можете да ја чувате во херметички затворен сад во фрижидер до 3 дена. Кога сакате да ја послужите само загрејте ја;
  • За чорбата да биде со покремаста структура, додадете малку кокосово млеко - тоа ќе и даде убав вкус и мирис, а сепак ќе биде вегетаријанска доколку така преферирате, инаку можете да додадете и малку хопла;