Времетраење:
- Подготовка: 10 минути
- Готвење: 40 минути
Состојки за 2 порции:
- 300гр тиква
- 5 излупени моркови
- 1 зеленчукова коцка за супа
- Сол
- Црн пипер
Начин на подготовка:
- Исечете ја тиквата на коцки и ставете ја во рерна да се пече.
- Сварете ги морковите, откако ќе се испече тиквата, изблендирајте ја со морковите и супата од зеленчук користејќи блендер. Додавајте од супата по потреба врз основа на тоа колку сакате чорбата да биде густа.
- Откако ќе се хомогенизираат морковите и тиквата, додадете сол и бибер по вкус. Послужете со топол испечен леб.
Совети за совршена чорба од тиква:
- Можете да додадете и ѓумбир по желба, доколку сакате малку пикантен вкус. За да го направите тоа, само измешајте ѓумбир во прав со малку вода и додадете го во чорбата. Ако сакате да користите свеж ѓумбир, изрендајте го и додајте го во чорбата додека готвите;
- Сервирајте ја порцијата и изрендајте чедар сирење по желба;
- Чорбата можете да ја чувате во херметички затворен сад во фрижидер до 3 дена. Кога сакате да ја послужите само загрејте ја;
- За чорбата да биде со покремаста структура, додадете малку кокосово млеко - тоа ќе и даде убав вкус и мирис, а сепак ќе биде вегетаријанска доколку така преферирате, инаку можете да додадете и малку хопла;