Поголема опасност од Ковид-19 ако имате долги нокти

Понеделник, 15 Јуни 2020 09:45
Коронавирус

Долгите нокти во никој случај не се препорачуваат во време кога се бориме против вирусот корона од многу едноставна причина - потребно е многу подолго време за да ги исчистиме темелно. Многумина не се свесни дека долгите нокти не се само миење на рацете, туку и долните страни на ноктите, каде што бактериите сакаат да се кријат и тие исто така треба темелно да се исчистат. Иако миењето на рацете темелно за 20 секунди може да го спречи вирусот, ако вашите нокти се пократки, тоа не важи за оние кои имаат долги нокти.

Ако имате долги нокти, започнете редовно да ја чистите долната страна на ноктот (секогаш земете ја четката за нокти со себе и дајте ја долната страна на ноктите дополнителни 20 секунди). Инаку, најбезбедно е да ги скратите ноктите (барем за време на декларираната пандемија) и да ја одржувате должината, редовно да ги миете рацете и да не го допирате лицето.

Најчитани

Соновник

Најчест сон за вчера беше: ПРСТЕН

Цагери

Следен цагер

Цагери Понеделник - 02:02 - Некој ќе ти се јави