Зашто е летото најдобар период за јога

Четврток, 11 Јуни 2020 16:39
Јога

Колку пати сте погледнале зачудувачки фотографии од луѓе на Инстаграм додека изведуваат јога вежби и стојат на рацете или дури и на главата?

Колку пати сте рекле за себе: „Морам да го пробам ова“? Не сте единствени. Има многу што ги привлекува јогата со своите невидливи јажиња токму заради оваа можност што ги надминува умот, душата и телото. Комбинирајќи ги во едно, јогата го негува нашето битие и навистина ни овозможува да се издигнеме над нашите можности.

Сепак, како и со сите први чекори, кога станува збор за јогата, може да биде тешко. Во оваа прилика, ние сме со вас да ве натераме малку во таа насока и да ве охрабриме да не се откажувате дури и пред да започнете. Летото е пред нас, а летните месеци се најдобри за потопување во светот на јогата. Земете длабок здив и одете со нас преку причините да започнете да вежбате јога во време на голема топлина.

Првенствено, летните денови се најдолги и треба да се искористат максимум.

Имаме на располагање неверојатни 15 часа дневна светлина, кои можеме да ги искористиме за да го олесниме нашиот дух и тело. Сосема нов вид обука, релаксација и јога рутина ќе ви овозможи да го пополните денот со квалитетни сегменти. Како што минуваат летните денови, температурата ќе порасне и ќе можете повеќе да вежбате, бидејќи мускулите се пофлексибилни на повисоки температури отколку на ниски. Ако навистина сакате да ги предизвикате вашето тело и ум, размислете за поставување јога-мат во вашиот двор.

Во текот на летото имаме многу повеќе енергија да се фокусираме на самите себе

Бидејќи деновите стануваат подолги и поминувате сè повеќе и повеќе време на сонце, се зголемува снабдувањето со витамин Д. Како резултат на тоа, вашето тело има повеќе енергија, што е токму она што е потребно за барање вежби за јога. Можете да го користите новото енергетско ниво како мотивација за прифаќање на јогата и неговите придобивки.

Јогата има корисен ефект врз вашиот ум и ви носи бројни придобивки

Јогата е многу ефикасна во намалувањето на нервозата и стресот, како и во елиминацијата на негативните мисли. Покрај тоа, ни овозможува подобра подвижност и ни дава поголема сила да се соочиме со секојдневни предизвици. Вежбајќи јога, станувате свесни за вашите можности и се појавува желба да ги придвижите.

Најчитани

Соновник

Најчест сон за вчера беше: ПРСТЕН

Цагери

Следен цагер

Цагери Понеделник - 02:02 - Некој ќе ти се јави