Победи го целулитот!

Сабота, 19 Декември 2020 20:57
Целулит

Летото и целулитот не одат рака под рака. Целулитот е главниот непријател на женската убавина, а со доаѓањето на летото, чувствуваме уште поголема нетрпеливост кон него. Ако некогаш, како и повеќето жени, се прашувавте како да се ослободите ефикасно, дојдовте на вистинското место! Ние побаравме совет од професионални дерматолози за ова прашање и ги споделуваме нивните искуства со вас.

Зошто се појавува целулит?

Целулитот е резултат на маснотии што се заглавени веднаш под површината на кожата, и се прицврстени на одредено место со влакнести ленти. За разлика од „длабоките џебови на маснотии“, кои реагираат на вежбање, губењето на вишокот килограми не го отстранува целосно целулитот.

Дали тоа значи дека не можеме да се ослободиме од него?

Постојат неколку начини да се минимизира состојбата на присуство на целулит, но не и да се ослободиме целосно. Вашите главни опции се да ги одделите овие влакнести ленти, така што маснотиите повеќе да не се заглавуваат на едно место, или да ја намалите количината на маснотии што се акумулира под кожата.

Како да ги разбиеме влакнестите ленти?

Cellafina - најмодерниот метод на кршење на влакнести ленти вклучува игли кои физички ја извршуваат оваа постапка.

Cellulaze - ласерска постапка за разбивање влакнести ленти, отстранување на маснотии и задебелување под кожата.

Sculptra - метод за ефикасно маскирање на целулитот.

Дали има брзо решение?

Иако не постои брз начин да се елиминира целулитот, постојат начини за привремено да се направи помалку видлив. Производи за самопотемнување може во голема мера да го маскираат целулитот.

Друга опција е да се масира критичната област со креми кои содржат кофеин. Кофеинот ги стеснува крвните садови, што може да помогне да се отстрани вишокот течност. Исто така, кофеинот припаѓа на семејство соединенија кои му помагаат на телото да го метаболизира и разградува масните клетки.

Како сами да си помогнеме?

Снабдете се со антиоксиданти и ретинол. Овие состојки се користат за лицето, но тие можат да ви помогнат да го подобрите изгледот на вашата кожа на нозете. Антиоксидантите спречуваат оштетување на слободните радикали, а ретинолот го стимулира производството на колаген и еластин, кои ги зајакнуваат темелите на кожата. Колку е посилна и еластична кожата, толку помалку маснотии ќе се покажат преку неа.

Хидратација

Друг важен момент, кој помага за намалување и отстранување на целулитот е добро хидрирање. Прецизното навлажнување на кожата ја подобрува состојбата на клетките, ги чисти токсините и помага за ефикасно спроведување на масажни и пилинг техники.