7 вежби за природно затегнување на вратот

Вторник, 24 Ноември 2020 15:35

За жал, како што старееме можеме да ја забележиме опуштената и набрана кожа под областа на брадата. И додека многумина бараат естетска хирургија за да се ослободат од подбрадокот, студиите покажаа дека 30-минутно вежбање на лицето и вратот дневно може да направи значително подобрување во процесот на подмладување на лицето.

Овие седум вежби гарантирано ќе ви помогнат во затегнувањето на вратот, испробајте ги и кажете ни какви резултати сте добиле.

Туркање на челото

Оваа вежба можете да ја правите седејќи или стоејќи - изберете што е поудобно за вас. Ставете ги рацете на челото и туркајте ја главата кон рацете. Не мрдајте со главата или рацете, само нанесете притисок. Држете ја оваа позиција 10 секунди. Повторете го истото движење, но со рацете на вратот и со притискање на главата назад. Потоа држете ја оваа позиција дополнителни 10 секунди.

Лебедов врат

Класичен потег за јога, оваа вежба е едноставна, но ефективна. Свртете ја главата на левата страна, нежно навалувајте се назад. Почувствувајте ги мускулите под ушите. Држете 6 до 8 секунди. Вратете ја главата кон центарот и повторете го истото движење на десната страна.

Бакнеж

За оваа вежба изберете удобен стол и седнете со исправен грб. Подигнете ја главата и погледнете го таванот. Со усните, започнете да правите движења на бакнување. Испратете 20 бакнежи до вашиот таван и одморете се.

Рибја уста

Сега кога седите, можете да започнете да ја правите следната вежба. Погледнете повторно на таванот, но овој пат, ставете ја десната рака на клучната коска и нанесете нежен притисок надолу. Завиткајте ги усните околу забите и започнете да ја отворате и затворате устата. Повторете го ова движење 5 пати. Сменете ги рацете и повторете го движењето уште 5 пати.

Подигнување на вратот

Легнете на душек со стомакот нагоре, свиткани колена, а рацете исправени покрај телото. Полека започнете да ја кревате главата и вратот од земјата. Со главата во воздухот, свртете ја нежно надесно, а потоа лево. Наместете ја главата напред во почетната позиција и спуштете ја назад кон земјата. Повторете колку што можете повеќе пати пред да осетите замор.

Кучешка поза

Легнете, свртете се со стомакот надолу со исправени нозе. Со лактите поставени точно под рамената, исправете ги двете раце. Подигнете ја брадата надвор и поттурнете нагоре, така што вашето тело е во обратна позиција C. Држете неколку секунди и потоа повторете.

Протегнување со голтање

Можете да се вратите во седечка положба и повторно да погледнете во таванот. Навалете ја главата наназад, притиснете го јазикот на горниот дел од устата и проголтајте. Со главата сè уште навалена наназад и јазикот притиснат на горниот дел од устата, свртете ја главата надесно и проголтајте. Вратете се во почетната положба и проголтајте. Свртете ја главата налево и проголтајте. За секоја насока, повторете 4 пати.