Сонце за природно осветлување на косата

Среда, 10 Јуни 2020 16:00
Осветлување на коса

Но, зошто кожата станува потемна додека косата станува посветла? Ова се должи на фактот дека вашата кожа е жива, а вашата коса е мртва. И кожата и косата содржат меланин, но бидејќи кожата е жива, меланинот во него може да потемни, спречувајќи понатамошно оштетување од сонцето.

За разлика од кожата, меланинот во косата не може да реагира и затоа осветлува на сонце, како и сите други работи. Дали некогаш сте оставиле теписи или чевли на сонце кои избледеле со текот на времето? Истото важи и за косата.

Иако многу жени претпочитаат посветли прамени, белењето и УВ зрачењето можат да ја оштетат вашата коса. За да ја заштитите косата (особено ако е обоена), нанесувајте спреј секое утро кое ќе ја заштити вашата коса од УВ зраци.

Најчитани

Соновник

Најчест сон за вчера беше: Мртовец

Цагери

Следен цагер

Цагери Четврток - 10:10 - Телефонски разговор