Дневна рутина за нега на права коса

Петок, 25 Декември 2020 20:50

Негата на косата на дневна основа е исклучително важна, за да нејзиното здравје, убавина и бујност се на задоволително ниво.

Исто како вашата кожа, и вашата коса бара постојаност. Ако имате создадено здрави навики околу негата што одговараат на видот и потребите на вашата коса, ќе ги одржите косата и скалпот здрави. Наспроти верувањaтa на многу луѓе, правата коса не е лесна за одржување. Ако е тенка често е склона кон кршење, заплеткување и паѓање, особено ако е долга. Според советите на професионалните стилисти за коса, денес пробуваме да ви олесниме во вашата дневна рутина за нега на права коса.

Главната предност на правата коса е тоа што природните масла од скалпот патуваат рамномерно по должината на косата, обезбедувајќи заштита. Сепак, поради тоа, честопати има тенденција да изгледа масно. Но, со соодветна грижа и нега, можете да ја направите вашата права коса привлечна.

Коса

Миење

Најважно кај правата коса е да се мие со шампони кои не содржат сулфати. Овие шампони нема дополнително да ја мастат вашата коса и да ја направат тешка. Миење со шампон се препорачува до двапати неделно, за природните масла да не се лачат непотребно од косата и со тоа таа да се суши.

Нега

Грижата за права коса вклучува употреба на балсами со кокосово и арганско масло кои ја хидрираат и ја хранат косата по целата должина. Не е препорачливо да се нанесува регенератор на скалпот, бидејќи тоа ќе придонесе за масен изглед на косата. Околу десет сантиметри од скалпот сè до краевите на косата, е должината што треба да ја третирате.

Стилизирање

Користете пена за коса за да и дадете волумен. Пената треба да се нанесува на влажна коса и да се исуши природно. Во зима, можете да користите фен за коса со опција за ладење, комбинирајќи топол и ладен воздух за минимално оштетување.

Премногу мазната и права коса е неблагодарна за правење плетенки бидејќи тие имаат тенденција лесно да се расплетуваат. За да се справите со овие проблеми, користете спреј за коса за да додадете текстура на вашата коса.