Сакајте го вашиот најдобар пријател: Денеска е Светскиот ден на кучето

Среда, 26 Август 2020 22:30

Денес го одбележуваме Светскиот ден на кучето. Тие се со нас 15.000 или дури и според некои истражувања 30.000 години. Тие се прилагодија толку добро и нè сакаат толку многу, што е тешко да се остане имун на оваа чиста, безрезервна и доживотна љубов. Има многу кои не веруваат на луѓето, но им веруваат на кучињата.

Светскиот ден на кучето

Меѓународниот ден на кучиња се одбележува секоја година на 26 август, и тогаш се прославува секое куче, без оглед на неговата раса, и се обрнува внимание на важноста на посвојувањето. Оваа дата беше лансирана како Национален ден на кучиња во Соединетите Држави во 2004 година од експерти за животни за домашни миленици и застапник за спасување животни, Colleen Paige. Таа се одлучи на овој датум, затоа што нејзиното семејство го посвои своето прво куче Шели од засолништето за животни тој ден во август.

Светскиот ден на кучето

Целта на одбележувањето на овој ден е да се подигне свеста кај граѓаните за важноста на заштита на нашите миленици и оние кои се уште не се, како и да се поттикне подобра грижа за кучињата, особено оние што се напуштени и живеат на улиците.

„Денес, кога ќе ги завршите сите обврски, поминете квалитетно време со вашето домашно милениче. Ако сè уште немате куче, размислете за посвојување. Ќе го направите животот подобар за себе и за него“, порачуваат активистите. 

Истражувањата покажуваат дека оние деца кои пораснале со домашно милениче се многу подруштвени, полесно стапуваат во контакт со другите и се повеќе популарни во општеството. Универзитетот во Орегон потврди во обемна студија дека децата постигнуваат подобри социјални вештини ако се грижат за кученце во предучилишниот период. Тие беа повеќе популарни на училиште, се чувствуваа подобро со себе и ги „читаа“ подобро чувствата на другите деца. Потоа, потврдуваат дека кучињата, како и децата, стануваат вознемирени кога некој близу до нив се наоѓа во незгодна ситуација. Фактот дека кучињата нè читаат, таа нераскинлива врска, таа чиста емоција, потекнува од античкото минато и пријателството на два вида. Ниту еден друг животински вид, вклучително и волци, не покажал можност да се сфати лесно, да речеме, кога човекот ќе покаже прст во одредена насока. Нема други два вида што се зближиле на овој начин како човек и куче. Тие не се само миленичиња. Тие исто така се чувари, водичи, заштитници, ловци, терапевти.

„Милоста не е да се дава коска на куче. Милост е да споделите коска со куче, кога сте гладни како самото куче “, е позната изрека на Jack London.

Денот на кучињата, но и секој друг ден во годината, треба да не потсети колку треба да ја почитуваме нивната безусловна љубов, верност и сè што прават за нас секој ден! Тие им помагаат на слепите и на лицата со оштетен вид, на децата со посебни потреби, помагаат на полицијата, пожарникарите и војската во нивната грижа за безбедноста на сите нас. Нивната вредност во општеството е неизмерна, а денес служи како потсетник и можност да им изразиме благодарност.

Можете да го „прославите“ овој ден со донација на локалното засолниште за кучиња. Можете исто така да волонтирате во организации кои се грижат за кучињата. Ако планирате да имате милениче, тогаш Меѓународниот ден на кучиња е симболично најдобриот ден за тоа. Исто така, кога барате куче, придржувајте се на слоганот „посвој, не купувај“. Со купување куче, вие промовирате дискриминација врз расата, а кога ќе прифатите куче од засолниште, неговото место ќе го замени друго куче на кое му треба засолниште. На тој начин, всушност ќе спасите два животи.