Брзи и лесни чекори како сами да го шишате вашето куче

Петок, 25 Септември 2020 14:15

Негувањето кучиња не е само луксуз. За многу раси, ова е неопходност што влијае не само на изгледот, туку и на општото здравје и хигиена на кучето. Ова е исто така предизвикувачки момент во кој е потребно човекот да има големо искуство, но и лесно и одговорно да му приоѓа на секое домашно милениче.

Grooming е општо прифатен збор во светот кога станува збор за нега на домашни миленици, а одговорните сопственици редовно ги носат своите миленици во специјализирани салони за дотерување.

Сопствениците на миленичиња се повеќе се свесни дека, пред сè, кучето е нов член на семејството за кое треба да се грижат. Одговорна сопственост значи дека, покрај обезбедувањето храна и ветеринарна заштита, хигиената на миленичињата е исто така важна. Носењето домашно милениче во салон му е многу полесно на сопственикот, бидејќи со редовно одржување, сопственикот секогаш има уредно, чисто, негувано и здраво домашно милениче. Грижата за миленичиња бара одредено време, производи за бања, алатки за сушење, четкање, чешлање, сечење нокти итн. Во време на брзо живеење за обезбедување стандарди за семејството, презаситените сопственици честопати немаат сила или време за секојдневна грижа за своето милениче.

За некои луѓе ова е вистинска професија, меѓутоа вие можете да ги научите основните чекори за потсрижување на вашиот миленик во ситуации кога временски или финансиски не сте во можност да го направите тоа во професионален grooming салон. Ова има повеќе предности, бидејќи кучето веќе ве знае и ви верува, па поголема е веројатноста дека ќе биде мирно и послушно. Исто така, на овој начин идете еден чекор понапред во поврзувањето со вашето милениче, односно со вашиот однос, и ја носите врската на едно повисоко ниво.

Во секој случај, кучето ќе биде многу посреќно да биде средено од неговиот сопственик, отколку од некое непознато лице. А вашиот бенефит е што ќе си го средите миленикот со фризура по желба каква што сакате.