Соновник ЈАДЕЊЕ

Ако подготвувате јадење

немаштија

Ако го принесувате на маса

штета

Ако давате некому јадење

благосостојба

Ако јадете сами

здравје

Ако јадете во друштво

свадба

Ако јадете печено месо

успех и добивка

Ако јадете варено месо

лоши вести

Сиромашна порција на јадење

неочекувана радост

Ако јадете и седите на под

ќе се налутите

Ако јадете врело јадење

ви претстои печалбарство

Соновник