Дали се кучињата далтонисти или сепак гледаат бои

Понеделник, 28 Декември 2020 22:48
Куче

„Како и другите цицачи, кучињата имаат поголеми очни зеници од луѓето, па затоа очите им пропуштаат повеќе светлина“, објасни ветеринарот д-р Кети Нелсон, пренесува „Readers Digest“.

„Кучињата имаат многу пошироко видно поле од луѓето и гледаат агол од 250 степени, додека човечкото око гледа 190 степени“, вели ветеринарот.

Тие добро гледаат дури и во темнина

Д-р Нелсон објаснува дека, како и во човечкото око, окото на кучето има внатрешна обвивка или мрежница составена од светлосни чувствителни клетки, таканаречени прачки и шишарки.

„Поради овие клетки, кучињата можат добро да видат дури и при слаба светлина“, објаснува Нелсон, додавајќи дека иако научниците не се сигурни во точниот број, истражувањата покажале дека кучињата дури имаат многу повеќе од овие стапчиња од луѓето.

„Другите мрежни клетки се нарекуваат конуси и заради нив кучињата ги перцепираат боите и функционираат добро при јака светлина“, објаснува ветеринарот.

Таа исто така истакнува дека човечкото око има шест милиони конуси, а кучето око е многу помало, околу 1,2 милиони, што значи дека тие гледаат послабо од нас при јака светлина.

Гледаат бои, но не и нијанси

Некогаш се сметаше дека кучињата го гледаат светот во црн и бел спектар, но според Американскиот кинолошко здружение, кучињата сепак гледаат бои, но со помал спектар на бои.

„Различни видови конуси овозможуваат да се детектираат различни бранови должини на светлината“, вели д-р Нелсон.

И додека луѓето имаат три различни типа на овие клетки, кучињата имаат само две. Поради оваа разлика, бројот на бои што кучето ги гледа е многу помал од широкиот спектар на бои што луѓето ги гледаат.

Можат да бидат и далтонисти

Нелсон објаснува дека има три различни типа на далтонизам кај луѓето, а очите на кучињата се слични во тој поглед.

„Тие најдобро гледаат сина, жолта и сива боја“, вели ветеринарот, додавајќи дека портокалови или црвени играчки во зелена трева кучето гледа во иста боја како тревата, но затоа најдобро ќе видат сина играчка во зелена трева.