Изненадувачки работи кои можете да ги перете во машината за перење

Петок, 18 Декември 2020 10:00

Како и повеќето луѓе, веројатно сте склони да ја користите машината за перење само за перење на валканите алишта што ги носите секој ден.

Да се ​​оддели бела облека од обоена облека, чувствителна од волнени ткаенини, е рутина што ја следи секој од нас. Сепак, според експертите, вие сигурно не го користите целосниот капацитет на вашата машина за перење. Ова би значело дека постои цела низа работи што можете слободно да ги исперете во машината за перење, без да го нарушите нивниот квалитет. Ако некогаш сте се нашле пред машина за перење и сте се запрашале дали можете во неа да исперете нешто што не знаете како другачие би го исчистиле (како што е јога мат), одговорот ќе го најдете во следните редови.

Перници

Перници

Перењето навлаки за перници во машината за перење е секако дел од вашата рутина, но дали знаевте дека можете да ја ставите целата перница во неа? Ако перницата на која спиете нема ознака - само хемиско чистење, тоа значи дека можете слободно да ја исперете во машината за перење. Двапати годишно е сосема доволно и пожелно е да се мијат две перници истовремено, за товарот во машината да е рамномерен. Бидете особено штедливи со детергентот за перење алишта, особено кога станува збор за перници од пердув.

Подлога за јога

Јога

Чистењето на подлогата за јога треба да биде (ако не е досега) ваша рутина, како и миењето на облеката во која вежбате. Додека правите вежби на неа, се потите во големи количини и капките пот стигнуваат до неа, за потоа да се лепат нечистотија од воздухот и од подот. Пократка програма за перење и температура до 30 степени, како и помало количество течна детергент ќе биде доволна за чистење на вашиот јога мат.

Патики

Патики

Секој од нас го сака тоа чувство кога ќе скокне во пар нови патики. Но, можете да им дадете убав изглед и на вашите стари патики ако ги измиете темелно. Перењето на раце е мачно и одзема многу време, но миењето во машина за перење е сосема друга приказна. Перење патики се препорачува на пониски температури со стандардно количество детергент и малку оцет. За да избегнете прекумерна бучава за време на циклусот на центрифугирање, вметнете ги простирките за подот во бањата заедно со патиките.

Кадифени играчки

Кадифени играчки

Кадифените играчки што децата ги обожаваат се вистински кошмар за родителите. Голем број на бактерии и микроби остануваат во нив и затоа треба редовно да се перат. Доколку играчката нема батерии или некои други чувствителни делови, слободно ставете ја во машината за перење и измијте ја. Потоа можете да го ставите машината за сушење или да закачите да се исуши природно.

Ранци

Ранци

Без разлика дали се детски или ваши за тренинг, ранецот може да се мие во машината за перење. Само проверете дали сите маркери, боички и други ситници се извадени, и користете програма за миење со пониска температура.