За што сонуваат бебињата?

Понеделник, 07 Декември 2020 10:00

Сигурно безброј пати сте го надгледувале вашето бебе како мирно спие. Сите тие часови плачење што ве доведоа до работ на издржливост не можат да се споредат со блаженоста додека мирно спие. А сепак, често се случува да се разбуди во сон, како да се бори со некој невидлив непријател. Исто така, додека е сè уште во ваши раце и вие нежно го заспивате, има навика да го нурне лицето во градите, како да бара ваша заштита. Дали некогаш сте се запрашале дали бебињата навистина сонуваат нешто? И што може да биде тоа?

Бебе

До неодамна немаше научни докази, но немаше и потврда за непостоење на соништа кај бебињата. Со децении, голем број психолози и експерти за развој на бебиња дебатираа дали бебињата имаат способност да создаваат соништа или не. И додека некои беа апсолутно убедени дека не го прават тоа, други тврдеа дека бебињата навистина сонуваат и тоа многу живописни соништа.

Умот на бебето е прекрасна машина. Поголемиот дел од најраниот период од животот го поминуваат во спиење, до 16 часа на ден. Сепак, ова не е сон. Половина од времето кога бебињата спијат, тие се во РЕМ фаза - repid eye movement - фаза во која сонуваат луѓето. РЕМ фазата е време кога мозокот на бебето обработува информации, ги претвора во набудувања и искуства и создава вештини од нив. Бебето исто така ги создава своите спомени и развива јазични вештини. Со оглед на тоа можеме да претпоставиме дека доенчето ги асимилира своите дневни искуства. А што би можело од дневното искуство да заврши во сонот? Хранење, мириси, чувство на топлина, глад или досада...

Некои експерти тврдат дека овие активности не им оставаат простор на бебињата да сонуваат како што ние знаеме. Додека ја прават целата оваа моќна „работа“, бебињата не успеваат да се замислат себе си како херои во авантурите на своите соништа. Оваа теорија се заснова на работата на психолог кој започнал да ги проучува соништата на децата во 60-тите години на минатиот век. Тој тврди дека децата немаат живописни соништа, богати со наративи, сè додека не достигнат училишна возраст. Само тогаш тие се свесни за нивниот идентитет и нивната визуелна и просторна имагинација почнува да се одвива. Дотогаш, на децата им е тешко воопшто да се разберат на помлада возраст, како на пример кога се гледаат на слики кога биле бебиња.

Повторно, се поставува прашањето дали постарите деца се можеби само поелоквентни кога станува збор за опишување на соништата. Како можеме да знаеме со сигурност што се случува во умот на бебето кое сè уште не знае да зборува? Други експерти кои се занимаваат со теории за спиење и соништа тврдат дека бебињата сепак сонуваат. Тие го поддржуваат знаењето за РЕМ фазата, тврдејќи дека бебињата го консолидираат своето знаење и учење во РЕМ сонот. Уште повеќе, бидејќи тие поминуваат толку многу време во сон и сонуваат, бебињата сонуваат повеќе од возрасните.