Неработни Денови 2021

За сите граѓани на РМ

 • Јануари 01 (петок) - Нова Година
Календар
 • Јануари 07 (четврток) - Божик, првиот ден на Божик според православниот календар
 • Мај 01 (сабота) - Ден на трудот
 • Мај 03 (понеделник) - Велигден, вториот ден на Велигден според православниот календар
 • Мај 13 (четврток) - Рамазан Бајрам, првиот ден на Рамазан Бајрам
 • Мај 24 (понеделник) - Св. Кирил и Методиј - Ден на сесловенските просветители
 • Август 02 (понеделник) - Ден на Републиката
 • Септември 8 (среда) - Ден на независноста
 • Октомври 11 (понеделник) - Ден на народното востание
 • Октомври 23 (сабота) - Ден на Македонската Револуционерна Борба
 • Декември 8 (среда) - Св. Климент Охридски

Православна вероисповед

 • Јануари 06 (среда) - Бадник, ден пред Божик
 • Јануари 19 (вторник) - Богојавление (Водици)
 • Април 30 (петок) - Велики Петок, петок пред Велигден
 • Јуни 18 (петок) - Духовден, петок пред Духовден
 • Август 28 (сабота) - Успение на Пресвета Богородица (Голема Богородица).

Католичка вероисповед

 • Април 05 (понеделник) - Велигден, вториот ден на Велигден
 • Ноември 01 (понеделник) - Празникот на сите светци
 • Декември 25 (сабота) - првиот ден на Божик.

Муслиманска вероисповед

 • Јули 20 (вторник) - Курбан Бајрам, првиот ден на Курбан Бајрам

Албанската заедница во РМ

 • Ноември 22 (понеделник) - Ден на Албанската азбука,

Српската заедница во РМ

 • Јануари 27 (среда) - Свети Сава

Ромската заедница во РМ

 • Април 08 (четврток) - Меѓународен ден на Ромите

Влашката заедница во РМ

 • Мај 23 (недела) - Национален ден на Власите

Еврејската заедница во РМ

 • Септември 16 (четврток) - Јом Кипур, првиот ден на Јом Кипур

Бошњачката заедница во РМ

 • Септември 28 (вторник) - Меѓународен ден на Бошњаците

Турската заедница во РМ

 • Декември 21 (вторник) - Ден на настава на турски јазик.