Неработни Денови 2020

За сите граѓани на РМ

 • Јануари 01 (Среда) - Нова Година
 • Јануари 07 (вторник) - Божик, првиот ден на Божик според православниот календар
 • Април 20 (понеделник) - Велигден, вториот ден на Велигден според православниот календар
 • Мај 01 (петок) - Ден на трудот
 • Мај 24/25 (недела/понеделник) - Св. Кирил и Методиј - Ден на сесловенските просветители
 • Мај 24/25 (Недела/понеделник) - Рамазан Бајрам, првиот ден на Рамазан Бајрам
 • Август 02/03 (недела/понеделник) - Ден на Републиката
 • Септември 8 (вторник) - Ден на независноста
 • Октомври 11/12 (недела/понеделник) - Ден на народното востание
 • Октомври 23 (петок) - Ден на Македонската Револуционерна Борба
 • Декември 8 (вторник) - Св. Климент Охридски

Православна вероисповед

 • Јануари 06 (понеделник) - Бадник, ден пред Божик
 • Јануари 19 (недела) - Богојавление (Водици)
 • Април 17 (петок) - Велики Петок, петок пред Велигден
 • Јуни 05 (петок) - Духовден, петок пред Духовден
 • Август 28 (петок) - Успение на Пресвета Богородица (Голема Богородица).

Католичка вероисповед

 • Април 13 (понеделник) - Велигден, вториот ден на Велигден
 • Ноември 01 (недела) - Празникот на сите светци
 • Декември 25 (петок) - првиот ден на Божик.

Муслиманска вероисповед

 • Јули 31 (петок) - Курбан Бајрам, првиот ден на Курбан Бајрам

Албанската заедница во РМ

 • Ноември 22 (недела) - Ден на Албанската азбука,

Српската заедница во РМ

 • Јануари 27 (понеделник) - Свети Сава

Ромската заедница во РМ

 • Април 08 (среда) - Меѓународен ден на Ромите

Влашката заедница во РМ

 • Мај 23 (сабота) - Национален ден на Власите

Еврејската заедница во РМ

 • Септември 28 (понеделник) - Јом Кипур, првиот ден на Јом Кипур

Бошњачката заедница во РМ

 • Септември 28 (понеделник) - Меѓународен ден на Бошњаците

Турската заедница во РМ

 • Декември 21 (понеделник) - Ден на настава на турски јазик.