Зошто жените изневеруваат?

Понеделник, 27 Јули 2020 10:00

Честопати се претпоставува дека машките се поневерниот пол, повеќе склони кон неверство, биолошки програмирани да ги шират своите семиња со надчовечки напори и сите сили за продолжување на својот вид.

Но, каков е случајот со понежниот пол? Неколку неповрзани студии покажаа дека процентот на жени кои ги изневерувале или сеуште активно ги изневеруваат своите партнери е многу поголем отколку што обично се верува.

Иако жените обично нема да ги раскажуваат своите авантури на еден куп неверојатни слушатели (како што мажите прават со своите пријатели), повеќето истражувања покажуваат дека околу половина од жените ги изневеруваат своите партнери барем еднаш во текот на заедничкиот живот.

Неверство

Сето ова е многу интересно, но на повеќето жени не им треба никакво истражување за да знаат дека мислата за авантура не е целосно незамислива. Сепак, тие не се толку различни од мажите.

За сите мажи кои не веруваат во оваа информација, треба барем еднаш да слушнат разговор од група пријателки кога ќе излезат во ноќта. Верувајте, ќе се шокирате од тоа што ќе го слушнете. Би слушнале барем една шокантна приказна од минатото за авантура, или можеби дури и една која продолжува и денес.

Ќе пробаме да образложиме некои од женските причини кои тргнуваат кон забранети авантури. Слободно земете го ова како преглед на најчестите одговори на прашањето „зошто го направив ова“.

Емотивна празнина

Честопати, во долгогодишни врски се јавува заситеност. По некое време, страста исчезнува и емоциите се оладуваат. И токму оваа емоционална празнина е првата причина за неверство кај жените.

Жените сакаат повторно да чувствуваат емотивна блискост со некој, блискоста што некогаш ја имаа со партнерот, и сега ја изгубија. Идеално, оваа личност би ги возвратила своите чувства, но тоа не е дури и услов. Некои психолози тврдат дека многу жени ќе изберат несреќна љубов (што ги исполнува со чувства, дури и несреќни!) наместо целосна празнина и недостаток на емоции.

Желба за внимание

Ако желбата за емоционална приврзаност е закопана длабоко во сржта на женското битие, тогаш може да се каже дека желбата за малку внимание „удира“ на некои други сегменти, навидум повеќе површни сепак подеднакво длабоко вметнати во женската психа.

Раце на срце, кој од нас не се грижи за спротивниот пол? Тоа внимание, ситни знаци или дури и отворено искажување интерес (се додека не е вулгарно) секако функционираат.

Жените се сеќаваат дека нивните партнери и сопрузи порано им посветувале големо внимание, но од тогаш претпочитаат пиво со пријателите или фудбал на телевизија кога ќе се вратат од работа.

И, тогаш некој кој (се чини) е навистина заинтересиран за тоа што зборува жената, се појавува она за што размислува или замислува, некој кој отворено покажува дека е заинтересиран и возбуден од целиот нејзин изглед. Како да се спротивставиме на предизвикот, како да не се испушти потребата да се чувствуваме повторно во потрага, некој посебен?

Но, тој пат на „занесеност“ често станува еднонасочен и многу е тешко да се вратиме откако ќе отидеме предалеку. Откако ќе започнат емотивните врски, ќе биде тешко подоцна да се пробијат.

Бегство од рутина

Постојано ја прогласувaме рутината (на пример тука) како еден од најлошите непријатели на секоја врска.

Дневното темпо на зафатена жена (работа, враќање дома, грижа за деца и сопруг, спиење рано, бидејќи утре е нов работен ден) не остава многу простор за возбуда и рушење на здодевната рутина.

И тогаш влегува ново лице во тој болно предвидлив круг и ја руши монотонијата. Можеби тоа е канцелариски шармер со неговите приказни за бесконечна серија љубовни успеси? Или сосед кој оди на едрење на далечното море? Или самовработен странец насмеано држејќи се додека чека во редот на блиската каса?

Кога таков некој ќе влезе во нашите животи, тие ќе разбудат долго-хибернирани (но никогаш не заборавени!) фантазии на возбуда кои не чекаат некаде далеку. Далеку од сите проблеми што ги носи досадното секојдневие.

Осаменост

Веќе ја споменавме осаменоста. Ако брачниот другар секогаш има нешто поважно, ако тој никогаш не е дома, или ако тој/таа поминува некое време дома, правејќи други активности (игра на компјутер, гледа телевизија), тогаш чувството на осаменост природно ќе се појави кај жените.

И некои жени ќе бараат лек за осаменост на друго место. И со некој друг.

Желба за романса

Овој „вистински“ наш свет може да биде навистина досаден, со целата своја предвидливост. Но, што ако имало полиња со сончање и зелени шуми некаде зад седумте мориња и седум планини, во кои ќе нè одведе некој наш принц?

Да бидеме искрени. Во почетната фаза на авантура, никој од нас не може да размислува разумно. Никој не сака детално да ги анализира нивните постапки, туку повеќе се предава да бидат водени од емоции, дури и ако емоциите не одведат во некои „забранети“ води. На крајот, затоа не правиме ништо лошо, ништо лошо - затоа што тоа е направено во име на љубовта. Откако ќе успееме да ја вратиме можноста да размислуваме, сфаќаме дека не сме во право, но дотогаш, не слушаме ништо и никој.

Романтиката е синоним за љубовта. Дожднува надвор, во нашиот малку романтичен свет сонцето секогаш блеска, птиците пеат на гранките, чисти потоци мрморат под прозорецот. Тоа е вид на свет во кој понекогаш сакаме да живееме, дури и ако знаеме дека тоа е само краток сон.

Секс

Иако на некои жени не би им пречело да признаат дека тргнале во авантура заради секс, и иако можеби ќе се согласиме дека најчеста причина за неверство е потребата за емоционално исполнување, секако порано или подоцна ќе мора да признаеме дека „многу“ жени го прават тоа за секс. Поради добар, различен, страствен секс.

На крајот на краиштата, една жена која сака понекогаш да ја заборави улогата на добра мајка и „добра девојка“. сака да излезе и да ги следи нејзините инстинкти, да ја слуша страста што се наоѓа во неа и само да чека да се разбуди?

Нема да откриеме топла вода кога ќе кажеме дека сексот со љубовник е возбудлив и затоа што авантурата генерално е осудена и социјално неприфатлива. Ова е нешто што „чесните жени“ не го прават. Но, има ли нешто повозбудливо од забранетото овошје?

Заклучок

Експертите генерално се согласуваат: Мажите најмногу изневеруваат (но не секогаш исклучиво) за секс, а жените првенствено од емотивни причини (но не исклучувајќи го сексот како една од причините).

Наодите од една студија кажуваат толку јасно и гласно што околу 80% од мажите (меѓу оние што изневеруваат сопруги) тврдат дека го прават тоа прво за секс. Но, во истото истражување само 20% од жените изјавиле дека направиле најголем дел од истиот потег за секс. Сега, ако беа искрени на крајот, секој ќе мора да суди за себе.

Друга работа да се каже кога станува збор за жените и измамата. Искусните советници за брак забележуваат: За разлика од мажите, жените обично не стануваат неверни преку ноќ. Ако нивните партнери биле повеќе спремни да ги слушаат нивните проблеми, повеќето неверства едноставно би можеле да се избегнат.

Се разбира, секогаш ќе има такви што ќе бидат неверни на сите затоа што зависат од возбудата што ја предизвикува забранетото овошје. Од друга страна, моралните причини не значат многу за нив. Но, повеќето измами за жени сè уште се чини дека се спречуваат.

Да, потребно е многу волја и љубов. Но, резултатот вреди да се обидеме. Ова најдобро го знаат оние што научиле дека нивните сопруги ги изневеруваат и кои морале да се справат со сите последици што ги носи таквото знаење.

Погоре ви дадовме неколку вообичаени причини зошто жените започнуваат со авантури. Се разбира, овие причини не се единствените, но во просек тие веројатно претставуваат најчести одговори на прашањето „зошто го сторив тоа“.

Сепак, на овој начин, да го повториме размислувањето што го даваме без оглед на тоа дали станува збор за измама на женска или машка страна: Не ги земајте овие причини како оправдување за неверство.

Социјално нееднаков третман на феноменот на измама (маж со љубовница доживува признавање од неговите пријатели, жената е етикетирана за низок морал) ги принуди жените да бараат бројни оправдувања за своите постапки, и пред другите и пред самите себе.

Неверството е нечесен чин и нема вистинско оправдување за тоа. Ако навистина направивте сè што можевте за да вратите интерес, страст, возбуда во вашата постојана врска или брак, и ако на крајот на краиштата чувствувате дека не сте успеале, бидете искрени, признајте му на него и на себе си дека повеќе не сакате да живеете заедно, и започнете со чиста совест во новиот живот.

Мислите дека не сме во право? Дали мислите дека неверството не е нечесно ако има добро оправдување за тоа?

Бидете искрени и признајте го тоа. Барајќи оправдување, очигледно е дека чувствувате дека правите нешто погрешно и нечесно, и дефинитивно нешто што не би сакале вашиот партнер да го прави вам.