Дали би признале неверство?

Вторник, 16 Јуни 2020 09:10
Жена

Одржувањето здрава љубовна врска без скршнување од правиот пат не е секогаш лесно.

Постојат многу фактори кои влијаат на однесувањето на луѓето во една врска и доведуваат до неверство. Иако не секое неверство доведува до прекин на односот, огромното мнозинство од нив создаваат проблеми, предизвикуваат дополнителни сомнежи и водат кон нестабилни односи во врската. Психолозите тврдат дека луѓето во врска или брак може да се случи да изневерат од неколку причини:

  • Се чувствуваат осамено во врската / бракот
  • Несигурни се во своите чувства кон партнерот
  • Несигурни се во чувствата на партнерот
  • Им здодеала монотонијата на врската / бракот
  • Неверството е резултат на нивното претходно однесување (пред врска или брак)
  • Бараат излез од несреќна врска / брак
  • Се обидуваат да го надоместат изгубеното време ако стапат во брак рано или се во долготрајна врска

Значи, која и да било причина ве натера да го изневерите партнерот, прашањето е, дали би го признале неверството? Без оглед колку трае аферата, ако сфативте дека се уште сакате да останете во својата врска или брак, кое е најдоброто решение, да се признае или не.

Факт е дека признавањето неверство носи олеснување. Олеснување кон нас што измамивме, во смисла на тоа дека веќе го немаме на грб тој неподнослив товар, што си го поставивме за себе. Од друга страна, лицето кому признавме што сторивме, е трајно повредено и шансите за врската или бракот да се вратат во првобитна состојба се многу мали. Експертите, засновани на искуствата на многу испитаници, тврдат дека треба да го задржите неверство за себе.

Тие понатаму имплицираат дека вие сте оној што ја сторил измамата и дека треба да ја носите својата вина со вас, односно дека споделувањето тајна со партнерот не треба да ве воздигнува во свои очи затоа што сте собрале храброст да го сторите тоа. Веројатно ви звучи неверојатно затоа што во врската се очекува да бидеме искрени едни со други, сепак веќе ја преминавте таа линија со вашите постапки. Психолозите понатаму тврдат дека треба да се фокусирате на себе и да ја откриете причината за вашето неверство.

Очигледно е дека во одреден момент вашата врска се наоѓала на несигурни нозе. Ако се уште се грижите за личноста со која сте биле пред неверството, треба да ги земете предвид неговите чувства и болката што може да му ја нанесете. Иако вистината се ослободува, единствената личност која ќе ужива во тоа сте вие. Искреноста е знак на вистинска интимност, но признавањето на неверство е доказ дека сте се сомневале во своето. Така би било поискрено ако разговаравте со партнерот за тоа.

Без разлика дали сте подготвени да ја признаете аферата или не, треба да размислите за последиците што вашата исповед ги носи со себе.