Секс со бившиот или не?

Петок, 12 Јуни 2020 15:25

Хм, секс со поранешниот партнер, за или против?

секс во кревет

Многу потсетува на тој стар пар патики на кои постојано се сопнувате затоа што не успевате да се натерате да ги фрлите. Тие се распаѓаат и ако не се ослободите од нив наскоро, ќе се распаднете со нив, кога ќе е нешто важно. Од друга страна, тие се толку удобни, познати за вас и не постои можност тие да ве повредат. Па, дали размислувате да започнете авантура со својот поранешен партнер, барем уште еднаш, или веќе имате цврст став за ова прашање?

Ако се премислувате за ова и не сте сигурни во вашата одлука, се надеваме дека ќе ви помогнеме барем малку. Постојат неколку работи што треба да ги знаете пред да започнете авантура со својот поранешен партнер.

Психолозите тврдат дека луѓето започнуваат авантури со поранешните партнери од три причини:

 • Првo затоа што им се допаѓа фактот дека ги посакува некој со кого веќе ја завршиле својата приказна
 • Друго е дека им се допаѓа што сè е добро координирано и познато
 • Трето затоа што се надеваат дека авантурата ќе доведе до обновување на старата врска

На крајот на краиштата, од вас зависи какво влијание на вас ќе има сексот со вашиот поранешен партнер. Некои ќе сметаат дека е грешка, за други тоа ќе биде добар начин да се стави крај на целата работа, а за други се уште ќе биде празнина на емоциите и некое недефинирано чувство. И додека некои ќе можат да продолжат после сексуалниот однос со својот поранешен, други во голема мерка ќе ги спречи да го сторат тоа. Значи, пред да го повикате вашиот поранешен или да одговорите на неговиот повик, препорачливо е да се разгледаат позитивните и негативните страни на оваа ситуација.

Позитивни страни:

 • Можете да ги ублажите лошите чувства. Ако сексот е пријатно искуство за обете страни, во оваа комбинација може да ја ублажи негативноста предизвикана од прекинувањето на односот.
 • Може да биде многу примамливо. Имено, тоа е нешто што добро го знаеме, но во сосема различни околности. Случајност и безбедност, поттикната од ново искуство.
 • Може да доведе до промена во начинот на кој ја гледаме другата личност. Сигурно е дека прекинување ќе доведе до затегнат однос, но повторната интимност може да ја промени перспективата што ја имаме.
 • Претставува безбедна зона. Ја знаете секоја страна на одредена личност и таа сигурно ве познава. Затоа, нема изненадувања во креветот и оргазмот е гарантиран.

Негативни страни:

 • Може да доведе до повторна емоционална поврзаност и тоа е лошо за вас. Фактот дека веќе поминавте низ болно прекинување е доволно само по себе.
 • Може да доведе до низа смирувања и прекини. Мал број парови сакаат да се вратат во врска после овој вид на секс. Сепак, проблемите што не можевте да ги надминете порано, ве чекаат дури и сега, со таа разлика што веќе сте решиле да се разделите заради нив. Веќе еднаш бевте разочарани, запрашајте се дали сакате повторно.
 • Може да отвори стари рани. Сексот со својот поранешен е ризичен затоа што може да ве потсети на старите кавги и на тој начин да предизвика негативни чувства.
 • Може да доведе до проблеми со нов партнер. Иако сексот со бивш партнер е опција која почесто ја избираат луѓе кои не се во нова врска, честопати се случува еден ако не и двајцата партнери да веќе имаат некој нов, и тие се впуштаат во ваква авантура. Не е доволно да се забележи дека станува збор за лоша одлука.