Сè што треба да знаете за Ковид-19 и сексот

Понеделник, 15 Јуни 2020 18:54

Може ли коронавирус да се стекне за време на интимност? Одговорот на ова прашање заинтересира многумина.

Јасно е дека сите жители треба да останат дома и да го минимизираат контактот со други луѓе со цел да го намалат ширењето на Ковид-19. Но, дали е можно да имате секс за време на пандемија на коронавирус? Еве неколку совети за уживање во интимност и избегнување на ширење нови болести.

Како се пренесува Ковид-19?

  • Вирусот може да се шири кај луѓе кои се наоѓаат на околу 1,5 метри од лице со Ковид-19 кога тоа лице кашла или кива;
  • Вирусот може да се шири со директен контакт со слузот на инфицирано лице;

Се уште имаме многу да научиме за Ковид-19 и сексот, единствено што знаеме е дека вирусот се уште не е откриен во машката семена течност или вагиналната. И, знаеме дека другите коронавируси не можат да се пренесат сексуално.

Имајте на ум дека вие сте си себеси најбезбеден сексуален партнер. Мастурбацијата нема да влијае на преносот на Ковид-19, особено ако ги миете рацете и сите сексуални играчки со сапун и вода најмалку 20 секунди пред и после сексот.

Најбезбеден партнер е и оној со кој живеете. Сексот со блиски луѓе помага да се спречи ширењето на Ковид-19.

Треба да се избегнува близок контакт, вклучително и секс со некој надвор од дома. Ако го сторите тоа, намалете го бројот на такви партнери на минимум. Ако обично ги наоѓате своите сексуални партнери на Интернет, размислете да одморите. Видео-состаноците, сексот или разговорите може да бидат одлична привремена алтернатива.

Бидете внимателни за време на сексот

  • Бакнежите лесно пренесуваат Ковид-19
  • Кондомите можат да го намалат контактот со слузокожата, особено за време на анален секс
  • Миењето раце и секс играчки пред и после сексот е поважно од кога и да било
  • Исчистете ја тастатурата и екраните на допир што ги споделувате со другите (за видео разговор, гледање порно или што било друго).
Сексот и коронавирус

Прескокнете го сексот ако вие или вашиот партнер се чувствувате лошо

  • Ако вие или вашиот партнер имате Ковид-19, избегнувајте секс, особено бакнежи;
  • Ако се чувствувате болно, може да имате симптоми на Ковид-19, кои вклучуваат треска, кашлица, болки во грлото или останување без здив;
  • Ако вие или вашиот партнер имате болест која може да доведе до потешка форма на Ковид-19, треба да го прескокнете и сексот (овие може да бидат бели дробови, срцеви заболувања, дијабетес, карцином или ослабен имунолошки систем).

Сепак, прашање е дали луѓето ќе се задоволат со повеќемесечно пишување пораки, или би ризикувале инфекција за да си приуштат кусо задоволство.

Но, како и секогаш, она што за едни е отров, за други е еликсир. Бидејќи самците мора да се снаоѓаат како знаат и умеат, побарувачката за порнографија и секс-играчки доживува бум. Продавниците за сексуални помагала веќе се префрлија онлајн, а оние со поголем претприемачки дух веќе нудат и такси услуги, што пак им овозможува и на таксистите да преживеат.