Машкиот оргазам под лупа

Вторник, 16 Јуни 2020 14:01

Помалку бројни се публикациите на тема машки оргазам во однос на женскиот оргазам, за кои се напишани цели студии и анализи од сите страни.

И се затоа што машкиот оргазам е поедноставен, поврзан со ејакулација. Некои велат дека искуствата на жените во овој поглед се многу подлабоки и дека мажите имаат за што да им завидуваат на жените. Сепак, тоа не значи дека мажите доживуваат полош оргазам. Тој е едноставно различен.

Што чувствува тој? Може ли маж да доживее оргазам без ејакулација или ејакулација без претходно задоволство? Одговорот е да.

Банана

Сексолозите нагласуваат дека ејакулацијата и оргазмот се два одделни процеси. Во повеќето случаи, сепак, тие се случуваат заедно. На органот му претходи т.н. фаза на плато. Плато - во оваа фаза има зголемување на сексуалната напнатост. Релативно е кратко, трае само неколку секунди и се карактеризира со побрзо дишење и чукање на срцето, се зголемува крвниот притисок, се зголемуваат тестисите и се затрупуваат мускулите, особено интензивно се чувствуваат грчеви во задникот и аналниот мускул. Обично тогаш мажот забрзува со зголемување на интензитетот, затоа што тој веќе е на работ на оргазмот. По некое време, постојат контракции на простатата и - ова е исклучително пријатна прва фаза на оргазам. Втората фаза неизбежно следи. Благодарение на контракциите на уретерот и пенисот, спермата е ејакулирана. Колку е поголема количината на сперма, толку е поголемо задоволството што мажот го чувствува во тој момент. Ова ќе објасни зошто, според извештаите на мажите, оргазмот за време на првиот сексуален однос се чувствува поинтензивно отколку за време на последователниот однос во истиот ден.

На крајот на краиштата, откако достига оргазам, машката возбуда остро се спушта, проследена со таканаречена нестабилност на сексуалните реакции. Ритамот на срцето се враќа во нормала и ритамот на дишење се враќа, светот околу него повторно станува ист. Постојат сигнали кои станале невидливи за момент (на пример, повторно ја слуша позадинската музика). Некои мажи ги чувствуваат своите потреби интензивно во овој момент, на пр. сакаат да пушат цигара, други заспиваат. Карактеристично за мажите во оваа фаза е таканаречениот период на непослушност. Дури и ако сака побргу по оргазмот, човекот веќе не може да се возбуди лесно и да ја продолжи еротската игра. Затоа е толку важно партнерот да се погрижи да ја задоволи својата партнерка пред неговиот оргазам.

Кога е време за ново задоволство?

Нема стандарди во тој поглед. Тоа зависи од индивидуалниот темперамент, но и од денот и расположението. Во некои ситуации, некои мажи се во можност да го повторат целиот чин по неколку минути (постојат познати случаи на млади мажи кои успеале да достигнат дури три оргазми во рок од 10 минути). Други треба да чекаат десетици минути, часови, па дури и денови за возбудата да се зголеми повторно.