Колку многу мастурбирање е премногу

Вторник, 16 Јуни 2020 21:53

Дали некогаш сте се прашале - дали премногу мастурбирам?

Можеби никогаш не го преминува работ на усните, но е таму некаде, на дното на малиот мозок и ве копа. Дали воопшто постои такво нешто како премногу мастурбација? Како знаете дека сте ја преминале границата? И дали воопшто има ограничување?

Според експертите, честата (или премногу честа) мастурбација нема да предизвика физички оштетувања, но може негативно да влијае на вашата врска со партнерот. Притоа не се мисли дека ќе го мачи партнерот понекогаш да мастурбирате. Него, најверојатно ќе имате различни очекувања од вашиот партнер, во зависност од тоа како ја достигнувате кулминацијата кога користите вибратор, па може да имате поголеми очекувања за задоволување на сексуалниот апетит, од дотогашните.

Банана

ПРВО И ОСНОВНО - мастурбацијата ни носи бројни здравствени придобивки

Да започнеме со добрите страни. Според сексуалните наставници, мастурбацијата е добра за вашето здравје. Тоа е најдобриот начин да се справите со стресот и вознемиреноста. За време на оргазмот, вашето тело ослободува хемикалии како што се окситоцин и ендорфин, кои ви помагаат да се опуштите, па дури и да заспиете полесно.

Мастурбацијата може да го зголеми вашето чувство за самостојност и самодоверба во спалната соба. Кога станува збор за секс, тешко дека можете да знаете што да барате или да очекувате од партнерот, ако не сте експериментирале со вашето тело сами. Мастурбацијата е најлесниот начин да стапите во контакт со вашата сексуалност, како и да откриете каква стимулација ви се допаѓа и што не сакате.

ВТОР ВАЖЕН ФАКТ - премногу честа мастурбација може да направи потешко возбудување со друга личност

Експертите тврдат дека премногу честата мастурбација може да ве направи помалку чувствителни и сензитивни на туѓите допири. Ако секогаш користите ист вибратор, секогаш во иста позиција и на ист начин, ќе ви биде тешко да ја повторите истата постапка што ве носи во кулминација со партнер кој не е свесен за тоа што правите кога сте сами. Освен тоа, без оглед колку е квалификуван и искусен вашиот љубовник, тој никогаш нема да може верно да ги имитира вибрациите на играчката што ја користите кога мастурбирате. Сепак, не треба да се грижите. Не грижете се премногу и да дојде до тоа, едноставно треба да ја ставите вашата играчка настрана и да се препуштите во рацете на партнерот.

ПРОБЛЕМ БРОЈ ТРИ - односот меѓу партнерите

Премногу честата мастурбација може да доведе до проблеми во врската. Вашата врска сигурно нема да биде на очекуваното ниво ако премногу често ги запоставувате вашите „должности“ и се залагате за самозадоволување. Исто така, вашиот партнер може да се чувствува несигурен додека води љубов, доколку ви е тешко да стигнете до кулминација, и тој знае дека е многу полесно да ја "завршите работата" самостојно.

Мажите, исто така, имаат тенденција да го гледаат вибраторот како натпревар. Тие може лесно да се посомневаат во вашата љубов кон нив, ако знаат дека земате вибратор во рацете неколку пати во текот на неделата.