Зошто мажите изневеруваат?

Петок, 17 Јули 2020 12:30

Вечно прашања и дилема: Зошто мажите ги изневеруваат своите партнерки? Се надеваме дека не очекувате еден конкретен одговор, и едноставно објаснување. Бидејќи, како и кај жените, постојат многу карактерни разлики, така што за мажите не важи и не може да се тешиме со „сите се исти“. Значи, има многу различни причини зошто мажите се впуштаат и решаваат на авантури. Но, жените сeуште се љубопитни, во животна мисија, во задача за решавање на оваа вечна загатка.

Cheating husband

Добро. Подгответе се: Во оваа статија ќе ги наведеме најчестите причини на машкото неверство. Ако зборуваме за просекот, еве го: на врвот на списокот се желбата за секс (големо изненадување!), докажување, а потоа и потребата за возбуда и промена во живот што инаку се исполнува рутински.

Според бројните студии, мажите може да се прогласат за поневерен пол. Тие поверојатно ќе започнат со авантурите, особено оние со кратко траење и единствено мотивирани од сексот. Но, немој да мислите дека неверството на жените е туѓо, родовиот јаз не е толку изразен како што се смета генерално.

Меѓутоа исто така докажано, мажите изневеруваат помалку вешто од жените! Тие не знаат толку добро да чуваат тајни, не се во можност или не можат да планираат толку добро и внимателно и често забораваат да ги сокријат умешно своите трагови на неверство. И покрај тоа, тие не можат а да не се пофалат на своите пријатели и познаници.

Секс

Она што дефинитивно ја прави разликата помеѓу неверните мажи и жени е степенот на емоција што ја внесуваат во нивните мали забранети игри. Жените најчесто избираат да се впуштат во неверство кога барем делумно се вклучени емоционални причини. Секако, сексуалната привлечност игра голема улога и кај жените. Мажите, од друга страна, можат полесно да ги раздвојат сексуалната желба и авантурата мотивирана од сексот од емотивен момент.

Затоа не е невообичаено жените што вршат неверство на крајот да ги напуштат своите постојани партнери. Честопати се случува да се вљубат во оној со кого имаат авантура, за разлика од мажите кои можат да се вратат во својот брачен кревет покрај постојаната партнерка со повеќе или помалку мирна глава и без совест. Покрај тоа, жените се склони да анализираат чувства и сфаќаат дека подготвеноста да одат во кревет со некој друг е знак дека повеќе не го сакаат постојаниот партнер.

Секс и чувства

Кај мажите, ситуацијата е поинаква. Сепак, тие се подготвени да извршат неверство, дури и ако се барем на работ на размислување, и се јасно изложени на ризик од раскинување на постојаната врска. Како и да е, на крајот на краиштата, за нив е полесно да се вратат дома и да ги продолжат своите животи како ништо да не се случило - што е полесно отколку што би било за жените.

Тие не размислуваат за авантурата како нешто во кое емотивно се вклучени, тоа е само инцидентно задоволство што нема и нема да има никакво влијание врз остатокот од животот. Вклучувајќи ја тука врската со партнерот.

Иако бројни списанија, филмови и студии упорно сакаат да нè убедат поинаку - затоа што сега ставот „ние сме исти“ е многу модерен - жените и мажите не мислат исто. Можеби нема тврдење дека мажите се од Марс, а жените се од Венера, но постојат разлики.

И тоа значителни разлики. Според една анкета, во која биле опфатени повеќе од 400 жени, главните причини поради кои жените во сексуалниот нагон се одлучуваат за авантура се љубовта и чувството за интимна врска. Само тогаш следат секс, пари и конечно возбуда. Нема да најдете нешто такво на врвот на приоритетите на мажите.

Причини за машко неверство

И, иако рековме дека е тешко да се генерализира и да се најде мерка што важи за сите, се чини дека сè уште постои правило што важи за повеќето жени и мажи: додека мажите бараат секс, на жените им треба повеќе емоционално исполнување.

И сега се навраќаме на мажите, и ги наведуваме првите 10 причини зошто мажите решаваат да ги изневерат своите партнерки:

  1. Повеќе секс - понекогаш заради недостаток на секс во тековните врски
  2. Разновидност во сексот (повеќе партнери, повеќе искуства)
  3. Подигање на егото - да докажете дека тие (сеуште) се привлечни за спротивниот пол
  4. Возбуда од лов на нови партнери
  5. Заради укажаната можност (деловни патувања и слично) под дејство на атмосфера и да не пропуштат поволна ситуација
  6. Индиректно да ја поткопаат тековната врска што се плашат да ја напуштат
  7. Одмазда спрема партнерката од која било причина (можеби таа изневерила прво?)
  8. Чувствувајќи дека имаат право на тоа бидејќи тие работат напорно за своето семејство
  9. Сексуална зависност
  10. Бегство од стрес и проблеми

Цената на авантурата

И на крај, ќе го завршиме овој текст со вообичаено предупредување: Нема идеална авантура!

Обидот да сокриете неверство не е воопшто лесен. Ова вклучува постојано криење трагови, постојано лажење и неизбежно повремено паѓање во стапицата! Затоа што кога ќе заборавиме една лага, ќе мора да измислиме десет нови за да ги растераме ненадејно разбудените сомнежи на партнерот.

И на крај, постои постојано и лудо чувство на вина, чувство кое нè придружува и јаде полека, но сигурно - секој ден, викенд, празник.

Заклучок

Се разбира, изборот е ваш. Секогаш можете да ги игнорирате овие предупредувања и да не признавате дека вакво нешто важи за вас. Бидејќи вашата авантура ќе биде различна, никогаш нема да има компликации и сите конци ќе ги држите цврсто во вашите раце. Добро. Тогаш, само уште една молба - известете ни дали ќе успеете во тоа. Некако се уште не веруваме дека ќе има премногу известувања.

Причините што ги наведуваме како најчеста причина за неверство на мажите не се оправдување за неверство. Не треба да се прибегнува кон неверство. Ако навистина сторивте сè што можевте за да вратите интересот, страста, возбуда во вашата постојана врска или брак и ако не успеавте, размислете дали е поправедно да признаете дека повеќе не сакате да живеете заедно, да се разделите и да преминете на нов живот.

И да повториме - причините што ги кажавме не се многу повеќе од само оправдувања за нашите сопствени постапки. И, барајќи оправдување, очигледно е дека чувствувате дека правите нешто погрешно и нечесно, нешто што не би сакале да го доживеете вие. А како велат, не прави на друг тоа што не сакаш да ти го прават тебе.