Неработни Денови 2019

За сите граѓани на РМ

 • Јануари 01 (Вторник) - Нова Година
 • Јануари 07 (Понеделник) - Божик, првиот ден на Божик според православниот календар
 • Април 29 (Понеделник) - Велигден, вториот ден на Велигден според православниот календар
 • Мај 01 (Среда) - Ден на трудот
 • Мај 24 (Петок) - Св. Кирил и Методиј - Ден на сесловенските просветители
 • Јуни 04 (Вторник) - Рамазан Бајрам, првиот ден на Рамазан Бајрам
 • Август 02 (Петок) - Ден на Републиката
 • Септември 8/9 (Недела/Понеделник) - Ден на независноста
 • Октомври 11 (Петок) - Ден на народното востание
 • Октомври 23 (Среда) - Ден на Македонската Револуционерна Борба
 • Декември 8/9 (Недела/Понеделник) - Св. Климент Охридски

Православна вероисповед

 • Јануари 06 (Недела) - Бадник, ден пред Божик
 • Јануари 19 (Сабота) - Богојавление (Водици)
 • Април 26 (Петок) - Велики Петок, петок пред Велигден
 • Јуни 14 (Петок) - Духовден, петок пред Духовден
 • Август 28 (Среда) - Успение на Пресвета Богородица (Голема Богородица).

Католичка вероисповед

 • Април 22 (Понеделник) - Велигден, вториот ден на Велигден
 • Ноември 01 (Петок) - Празникот на сите светци
 • Декември 25 (Среда) - првиот ден на Божик.

Муслиманска вероисповед

 • Август 11 (Недела) - Курбан Бајрам, првиот ден на Курбан Бајрам

Албанската заедница во РМ

 • Ноември 22 (Петок) - Ден на Албанската азбука

Српската заедница во РМ

 • Јануари 27 (Недела) - Свети Сава

Ромската заедница во РМ

 • Април 08 (Понеделник) - Меѓународен ден на Ромите

Влашката заедница во РМ

 • Мај 23 (Четврток) - Национален ден на Власите

Еврејската заедница во РМ

 • Октомври 09 (Среда) - Јом Кипур, првиот ден на Јом Кипур

Бошњачката заедница во РМ

 • Септември 28 (Сабота) - Меѓународен ден на Бошњаците

Турската заедница во РМ

 • Декември 21 (Сабота) - Ден на настава на турски јазик.